Τρίτη 27 Αυγούστου 2024

ΑΚΡΙΒΕΙΑ: ΝΕΟ ΚΥΜΑ ΣΑΡΩΝΕΙ ΤΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ – ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΚΟΜΗ ΥΨΗΛΟΤΕΡΕΣ ΤΙΜΕΣ – Η ΦΤΩΧΗ ΔΕΘ ΜΕΓΑΛΩΝΕΙ ΤΗΝ ΟΡΓΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ, ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΞΕΜΕΙΝΕΙ ΑΠΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΑΦΗΓΗΜΑ ΚΑΙ ΒΛΕΠΕΙ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΝΑ ΜΕΤΡΑ ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΑ

 



mitsotakis-deth-04a

Από ολοένα και εντεινόμενο καθεστώς ακρίβειας τελούν οι πολίτες, οι οποίοι επιστρέφοντας από τις

διακοπές τους (όσοι μπόρεσαν να πάνε) έχουν να αντιμετωπίσουν νέα κύματα. Μάλιστα, η κατάσταση αναμένεται να γίνει πιο δύσκολη μέσα στον Σεπτέμβριο, αφού είναι ο μήνας που ξεκινούν τα σχολεία αλλά και οι κατά τόπους σχολές για τους φοιτητές.

Αξίζει να υπενθυμιστεί πως η κυβέρνηση επέμεινε στην ίδια περίπου συνταγή, με το υπουργείο Ανάπτυξης να παρατείνει τα μέτρα για τον έλεγχο των τιμών έως το τέλος του έτους, ενώ ο αρμόδιος υπουργός Τάκης Θεοδωρικάκος αρκέστηκε να προαναγγείλει και το «καλάθι του μαθητή».

Νέες ανατιμήσεις
Την ίδια ώρα, η αύξηση του πληθωρισμού τον Ιούλιο αποδεικνύει ότι η ακρίβεια συνεχίζει να καλπάζει και η κυβέρνηση απέτυχε ξανά στο ζήτημα αυτό.

Επειτα από μικρή μείωση που σημειώθηκε το προηγούμενο διάστημα, ο πληθωρισμός, με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, άγγιξε το 2,7% σε ετήσια βάση (3% ο εναρμονισμένος δείκτης σύμφωνα με τη Eurostat), με μια σειρά βασικών αγαθών και υπηρεσιών να παρουσιάζουν διψήφια ποσοστά και με τις ανατιμήσεις στα ξενοδοχεία να φτάνουν το 12,6%, στα αεροπορικά εισιτήρια το 18,4% και τις τιμές σε εστιατόρια – ζαχαροπλαστεία – καφενεία – κυλικεία αυξημένες κατά 6,6% σε σχέση με πέρυσι.

Το ελαιόλαδο συνέχισε να βρίσκεται στην κορυφή με αύξηση 56,7% μέσα σε έναν χρόνο και ακολουθούν το φυσικό αέριο με 23,4%, το ηλεκτρικό ρεύμα με 9,5%, τα κρέατα με 7,4%, τα νωπά ψάρια με 8,4%, τα λαχανικά με 3,5%, σοκολάτες, ζάχαρη, γλυκά και παγωτά με 4,1%, αναψυκτικά και χυμοί φρούτων με 8,6%.

Μόνο μέσα σε έναν μήνα, Ιούνιο-Ιούλιο 2024, οι τιμές των δημητριακών για το πρωινό αυξήθηκαν 6%, το γάλα 2,1%, τα λαχανικά 6%, το γιαούρτι 2,1%, το χοιρινό 2% και το μοσχάρι 1,5%.

Την ίδια στιγμή, σε μηνιαίο επίπεδο σημειώθηκαν αυξήσεις 9,5% στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, 7,3% στα αεροπορικά εισιτήρια και 3,5% στο βασικό τουριστικό πακέτο που περιλαμβάνει τα ξενοδοχεία και τα καταλύματα εν γένει.

Ερχεται νέο ράλι
Ολα τα παραπάνω δείχνουν ότι όχι μόνο θα συνεχιστούν οι πολύ υψηλές τιμές, αλλά θα γίνουν και ακόμη υψηλότερες, καταφέροντας ακόμη μεγαλύτερα πλήγματα στους πολίτες.

«Πικρό» καφέ θα πίνουν από τον Σεπτέμβριο οι καταναλωτές, καθώς ήδη εκπρόσωποι του κλάδου προαναγγέλλουν ανατιμήσεις 15%-20% λόγω της μειωμένης παραγωγής από το Βιετνάμ. Όπως λένε, η φετινή εσοδεία του θα είναι μειωμένη τουλάχιστον κατά 5 εκατομμύρια τόνους, γεγονός που προκαλεί αναστάτωση και οδήγησε σε ανατιμήσεις το τελευταίο διάστημα.

Ανάλογες προβλέψεις κάνουν και εκπρόσωποι της βιομηχανίας τροφίμων εξαιτίας των ανατιμήσεων στο κακάο, καθώς ο παγετός στη Βραζιλία μείωσε σημαντικά την παραγωγή.

Ηδη η αγορά έχει προαναγγείλει αυξήσεις στις τιμές του καφέ, ενώ η άνοδος του κακάο επηρεάζει τις τιμές αρκετών προϊόντων στη βιομηχανία τροφίμων, την ίδια στιγμή που τυροκομικά, γάλα, χυμός πορτοκαλιού, τσάι και βούτυρο έχουν διψήφια ποσοστά αύξησης σε σχέση με πέρυσι, ενώ μέρος των νέων αυξήσεων θα περάσουν στην κατανάλωση το επόμενο διάστημα.

Μέσα σε έναν χρόνο η τιμή του καφέ στις διεθνείς αγορές ανατιμήθηκε κατά 67%, του κακάο 159%, του γάλακτος 19%, των τυροκομικών 12,1% (9,39% τον τελευταίο μήνα), η τιμή στον χυμό πορτοκαλιού αυξήθηκε κατά 40%, ενώ το τσάι κατά 20%, το βούτυρο 65% και τα πουλερικά 13,3%.

Τεράστιο πρόβλημα η στέγη
Παράλληλα, η στεγαστική κρίση αποτελεί τεράστιο «αγκάθι» για τους πολίτες ενόψει και του δύσκολου Σεπτεμβρίου που έρχεται.
Είναι χαρακτηριστικό πως οι τιμές των διαμερισμάτων, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος (ΤτΕ), αυξήθηκαν περαιτέρω το πρώτο τρίμηνο του 2024 κατά 10,4% σε ετήσια βάση, ύστερα από συνεχή αύξηση επί επτά συναπτά έτη, σημειώνοντας σωρευτική αύξηση 66,4% από το τρίτο τρίμηνο 2017.

Στην έρευνα υπολογίζονται και οι αλλαγές στην αξία των ακριβότερων και φθηνότερων μέσων κατοικιών σε σχέση με τον βασικό μισθό (830 ευρώ) και τον μέσο μισθό σύμφωνα με τα στοιχεία της ετήσιας έκθεσης της Εργάνης για το 2023 (1.250 ευρώ).

Στις περιοχές με την ακριβότερη μέση κατοικία προκύπτει ότι η αξία τους αυξήθηκε το 2023 κατά 2,8 έτη δουλειάς για κάποιον που λαμβάνει τον βασικό μισθό και κατά 1,9 έτη για κάποιον που λαμβάνει τον μέσο μισθό, σύμφωνα με την Εργάνη. Αντίστοιχα, για τις φθηνότερες περιοχές 8 μήνες δουλειάς για κάποιον που εργάζεται με τον βασικό μισθό και 5,5 μήνες με τον μέσο μισθό.

Η κυβέρνηση έχει προσανατολιστεί σε ένα πρόγραμμα τύπου «Σπίτι μου 2», ωστόσο είναι πέρα από προφανές ότι κάτι τέτοιο δεν αρκεί για να αντιμετωπιστεί αυτό το τεράστιο πρόβλημα.

Δίχως πολιτικό αφήγημα
Δύο εβδομάδες πριν από την άνοδο του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, που παραδοσιακά σηματοδοτεί την έναρξη της νέας πολιτικής χρονιάς, η κυβέρνηση δεν διαθέτει συνολικό πολιτικό αφήγημα. «

Ποια επανεκκίνηση;
Η εμμονή στη γραμμή ότι «τόσο στις πρόσφατες πυρκαγιές όσο και γενικότερα και κυρίως στην πολυεπίπεδη ακρίβεια η διαχείριση είναι υποδειγματική» κάνει αρκετούς γαλάζιους βουλευτές να λένε ότι «οι υπουργοί ζουν στη δική τους virtual reality». Σύμφωνα με τις πρώτες διαρροές για τη ΔΕΘ, «ο πρωθυπουργός θα προβάλει τις επιτυχίες (;) της κυβέρνησης, θα δώσει έμφαση στα θέματα καθημερινότητας και θα ανακοινώσει ενισχύσεις και επιδόματα στα πεδία της ενέργειας, της ακρίβειας και της στεγαστικής πολιτικής».

Δεν υπάρχουν σχόλια: