Δευτέρα 22 Απριλίου 2024

ΗΠΑ: νομοσχέδιο για την κατάργηση του TikTok

 


ΗΠΑ: νομοσχέδιο για την κατάργηση του TikTok

Το νομοσχέδιο που εγκρίθηκε με μεγάλη πλειοψηφία από τη Βουλή των Αντιπροσώπων περιλαμβάνει

μια διάταξη που θα απαγορεύει τη λειτουργία του TikTok στις Ηνωμένες Πολιτείες, εκτός εάν η εταιρεία που το κατέχει, η ByteDance, πουλήσει το μερίδιό της σε κάποια αμερικανική εταιρεία μέσα σε ένα έτος. Η ψήφος για το πακέτο ξένης βοήθειας ύψους 95 δισεκατομμυρίων δολαρίων προς την Ουκρανία, το Ισραήλ και την Ταϊβάν περιλάμβανε και αυτήν την απαγόρευση, αλλά δεν έλαβε την ίδια προσοχή.

Το νομοσχέδιο για το TikTok ψηφίστηκε με συντριπτική πλειοψηφία, με 360 ψήφους υπέρ και 58 κατά. Μέσα στην εκτενή νομοθεσία υπάρχει μια πρόβλεψη που απαιτεί από την ByteDance να πουλήσει το μερίδιό της σε αμερικανική εταιρεία εντός ενός έτους, αλλιώς θα αντιμετωπίσει απαγόρευση. Αυτή η διάταξη παρέχει στην ByteDance εννέα μήνες για να εκπληρώσει τον όρο, με την επιλογή για παράταση τριών μηνών που αποφασίζει ο πρόεδρος.

Οι ανησυχίες για την επιρροή της κινεζικής εταιρείας ByteDance στο TikTok οδήγησαν στην έγκριση αυτής της διάταξης από τη Βουλή. Περίπου 150 εκατομμύρια Αμερικανοί χρησιμοποιούν το TikTok, και οι νομοθέτες εκφράζουν ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια και το απόρρητο δεδομένων. Οι υποστηρικτές της πλατφόρμας υποστηρίζουν την συνταγματικότητα των μέτρων, ενώ οι κριτικοί τάσσονται κατά.

Οι μνηστήρες για την εξαγορά του TikTok περιλαμβάνουν τις εταιρείες Microsoft, Meta, Apple και Oracle, καθώς και τον ανταγωνιστή Rumble. Η πιθανότητα εξαγοράς εμποδίζεται κυρίως από την μεγάλη αξία της εταιρείας, που έχει εκτιμηθεί στα 50 δισεκατομμύρια δολάρια.

Το προηγούμενο νομοσχέδιο για το TikTok είχε περάσει από τη Βουλή των Αντιπροσώπων αλλά είχε σταματήσει στη Γερουσία. Ο ηγέτης της Γερουσίας Τσακ Σούμερ έχει αρνηθεί να φέρει το θέμα προς ψήφιση, αλλά υπόσχεται τώρα να το εξετάσει.

Πηγή: enternow.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: