Τετάρτη 24 Μαρτίου 2021

ΣΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ Ο ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΥ ΔΟΘΟΥΝ ΝΕΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΠΙΟ ΠΟΛΥ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ ΣΕ “ΠΡΕΣΠΕΣ 2” ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΑΠΟ ΤΑ ΤΣΙΡΑΚΙΑ ΤΗΣ ΜΕΡΚΕΛ! ΣΤΕΚΕΤΑΙ ΠΡΟΣΟΧΗ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΡΗΝΑΝΙΑΣ-ΒΕΣΤΦΑΛΙΑΣ ΠΟΥ ΤΟΥ ΚΟΥΝΑΕΙ ΤΟ ΔΑΧΤΥΛΟ: «ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΔΙΑΥΛΟΥΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΕΡΝΤΟΓΑΝ»

 



ΒΒΒΒΒΒ

Κόκκινο χαλί ξεδίπλωσε η Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία για να υποδεχθεί τον Έλληνα υπουργό

Εξωτερικών. Ο τοπικός πρωθυπουργός Άρμιν Λάσετ προϋπάντησε τον Νίκο Δένδια στο κατώφλι της καγκελαρίας για μια ανταλλαγή απόψεων μιας ώρας στο γραφείο του Λάσετ με την μαγευτική θέα προς τον Ρήνο.
Η σημασία της επίσκεψης αυταπόδεικτη. Ο Άρμιν Λάσετ, εκτός του ότι είναι πρωθυπουργός του πολυπληθέστερου κρατιδίου όπου ζουν και δραστηριοποιούνται οι περισσότεροι Έλληνες στη Γερμανία, είναι και πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος. Και με λίγη τύχη ίσως θα μπορούσε να γίνει και ο διάδοχος της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ μετά τις βουλευτικές εκλογές στις 26 Σεπτεμβρίου.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών εκμεταλλεύτηκε ένα σύντομο χρονικό κενό ανάμεσα στο χθεσινό κρίσιμο συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ και το συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ για μια επίσκεψη αστραπή. Και πάλι η σημασία της αυταπόδεικτη. Οι ελληνογερμανικές σχέσεις χρειάζονται ακόμη πολύ δουλειά βάσης, που ασφαλώς δεν μπορεί να γίνει μόνο από την Βασιλίσσης Σοφίας, ούτε όμως και να αφεθεί στα χέρια άλλων παραγόντων που αρέσκονται στο να αναπαράγουν στερεότυπα για μια τόσο σημαντική για την Ευρώπη και την Ελλάδα χώρα ικανοποιώντας το εκλογικό τους ακροατήριο.

Η συζήτηση των δύο πολιτικών ήταν τόσο έντονη, που ακόμη και στο κόκκινο χαλί μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης και με τις μάσκες στο στόμα, συνέχιζαν να ανταλλάσσουν απόψεις πριν μπει ο κύριος Δένδιας στο αυτοκίνητο για το αεροδρόμιο του Ντίσελντορφ προκειμένου να επιστρέψει στις Βρυξέλλες. Ο κύριος Λάσετ, πάντα στο κόκκινο χαλί, συνέχισε τις “συνομιλίες” με την …. Deutsche Welle. „Ήταν μια καλή συζήτηση με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, φυσικά θίξαμε τις σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία. Η εντύπωση που αποκόμισα είναι ότι οι εντάσεις έχουν χαλαρώσει σε ότι αφορά στις γεωτρήσεις και σε πολλά άλλα. Είναι ένα καλό μήνυμα από την Τουρκία ως χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ. Αλλά παρόλα αυτά ως Ευρώπη πρέπει να στηρίξουμε την Ελλάδα σε αυτήν την δύσκολη διένεξη. Εδώ και πολλά χρόνια υπάρχει το θέμα των εντάσεων με τα πάνω και τα κάτω τους” πρόσθεσε ο κ. Λάσετ υπερασπιζόμενος τη διαφορετική προσέγγιση της διένεξης ανάμεσα στη Γερμανία και τη Γαλλία.

“Νομίζω ότι η Γερμανία και η Γαλλία θα πρέπει να δρουν πάντα μαζί, αλλά δίνοντας διαφορετικό σημείο έμφασης. Ο πρόεδρος Μακρόν εκπροσωπεί ισχυρά την ελληνικά πλευρά, αλλά νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό σε περιόδους κρίσης να υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας με τον Ερντογάν. Είναι κάτι που η καγκελάριος φρόντισε να έχει. Η Ελλάδα είναι εταίρος μας στην ΕΕ, αλλά για ορισμένες διενέξεις χρειάζονται δίαυλοι κι αυτούς διατήρησε η Γερμανία”.

Ο Νίκος Δένδιας έθεσε και πάλι με μεγάλη έμφαση το αίτημα της ελληνικής πλευράς να σταματήσει η Γερμανία εξαγωγές πολεμικού υλικού προς την Τουρκία, κυρίως γερμανικά υποβρύχια. Η αντιπολίτευση στη Γερμανία έχει επανειλημμένα καταγγείλει την κυβέρνηση Μέρκελ για την επιλογή της να οπλίζει μια χώρα με έναν πρόεδρο που καταπατά τα ανθρώπινα δικαιώματα, αντί να δείχνει αλληλεγγύη στην Ελλάδα και την Κύπρο.

“Είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα, για το οποίο θα πρέπει κανείς να προσέχει τις ισορροπίες. Δεν ξέρω την τρέχουσα κατάσταση, αλλά θα πρέπει να πάρει κανείς στα σοβαρά τις ελληνικές ανησυχίες”.

Δεν υπάρχουν σχόλια: