Η πιθανή συμφωνία για την ενίσχυση της Τουρκίας με 40 μαχητικά αεροσκάφη Eurofighter Typhoon,
το καθένα οπλισμένο με τον προηγμένο πύραυλο Meteor (σ.σ. πύραυλος αέρος-αέρος κατευθυνόμενος με ενεργό ραντάρ), έχει προκαλέσει ανησυχίες στην Ελλάδα, όπως σχολιάζει η εξειδικευμένη σε στρατιωτικά θέματα ιστοσελίδα bulgarianmilitary.com.Στο δημοσίευμα με τίτλο: «Η Τουρκία θέλει πυραύλους Meteor, αλλά η Ελλάδα λέει ‘όχι τόσο γρήγορα’», τονίζεται ότι με επικεφαλής το Λονδίνο και την BAE Systems, η Άγκυρα στοχεύει στην ενίσχυση των εναέριων αμυντικών δυνατοτήτων της, ιδιαίτερα ενάντια στον πρόσφατα αναβαθμισμένο ελληνικό αεροπορικό στόλο.
Η χώρα μας πρόσφατα απέκτησε 24 αεροσκάφη Rafale από τη Γαλλία, τα οποία περιλαμβάνουν την ενσωμάτωση των πυραύλων Meteor, κάτι το οποίο επεκτείνει σημαντικά την επιχειρησιακή εμβέλεια και την αποτελεσματικότητα αυτών των μαχητικών αεροσκαφών.
Τι εστί Meteor
Στο επίκεντρο του όλου ζητήματος βρίσκεται ο πύραυλος Meteor. Ένας
υπερσύγχρονος πύραυλος αέρος-αέρος πέρα από την οπτική εμβέλεια (BVRAAM)
που έχει σχεδιαστεί για να ανταποκρίνεται στις ολοένα και πιο
απαιτητικές ανάγκες της σύγχρονης αεροπορικής μάχης.
Όπως περιγράφει το bulgarianmilitary.com έχει σχεδιαστεί για να παρέχει ανώτερες δυνατότητες εμπλοκής μεγάλης εμβέλειας, στόχευση ακριβείας και υψηλή ικανότητα επιβίωσης σε ένα αμφισβητούμενο περιβάλλον.
Στον πυρήνα της εξαιρετικής απόδοσης του Meteor είναι το σύστημα πρόωσής του. Σε αντίθεση με τους παραδοσιακούς πυραύλους, το Meteor είναι εξοπλισμένο με κινητήρα ramjet (μορφή αεριωθούμενου κινητήρα) στερεού καυσίμου.
Αυτό το προηγμένο σύστημα πρόωσης επιτρέπει στον πύραυλο να διατηρεί υψηλές ταχύτητες -που υπερβαίνουν τα 4 Mach- καθ’ όλη τη διάρκεια της πτήσης του, παρέχοντας σημαντικό πλεονέκτημα έναντι των συμβατικών πυραύλων, οι οποίοι επιβραδύνουν καθώς πλησιάζουν τον στόχο τους.
Η συνεχής ώθηση που παρέχεται από το ramjet διασφαλίζει ότι ο
πύραυλος διατηρεί κινητική ενέργεια, καθιστώντας τον πιο αποτελεσματικό
σε μεγαλύτερες αποστάσεις και ενάντια σε ευέλικτους στόχους.
Ο σχεδιασμός του Meteor περιλαμβάνει έναν ενεργό ανιχνευτή ραντάρ για
τερματική καθοδήγηση. Αυτός ο ανιχνευτής επιτρέπει στον πύραυλο να
εντοπίζει και να εμπλέκεται ανεξάρτητα με στόχους, ακόμη και αν το
εκτοξευόμενο αεροσκάφος απεμπλακεί ή καταστραφεί.
Ο πύραυλος είναι επίσης εξοπλισμένος με αμφίδρομη σύνδεση δεδομένων, επιτρέποντας ενημερώσεις σε πραγματικό χρόνο και προσαρμογές στις πληροφορίες στόχου κατά τη διάρκεια της πτήσης. Αυτή η δυνατότητα εξασφαλίζει υψηλή ακρίβεια και ευελιξία σε δυναμικά σενάρια μάχης.
Η κεφαλή του πυραύλου είναι σχεδιασμένη να μεγιστοποιεί τη ζημιά στα εχθρικά αεροσκάφη. Είναι βελτιστοποιημένη ώστε να εκρήγνυται την ακριβή στιγμή για μέγιστο αποτέλεσμα, καθοδηγούμενη από έναν εξελιγμένο πυροκροτητή εγγύτητας που υπολογίζει το βέλτιστο σημείο έκρηξης με βάση τη θέση και την κίνηση του στόχου.
Έχει επιχειρησιακή εμβέλεια που υπερβαίνει τα 100 χιλιόμετρα, με ορισμένες πηγές να υποδηλώνουν ότι μπορεί να εμπλέξει στόχους έως και 150 χιλιόμετρα μακριά, ανάλογα με τις συνθήκες εκτόξευσης. Αυτό επιτρέπει στους πιλότους να εμπλέκονται με αντιπάλους από ασφαλή απόσταση, μειώνοντας σημαντικά τον κίνδυνο για τους ίδιους και τα αεροσκάφη τους.
Η ικανότητα του πυραύλου να λειτουργεί σε έντονα επικίνδυνα περιβάλλοντα ενισχύεται περαιτέρω από τα ισχυρά ηλεκτρονικά αντίμετρά του [ECCM]. Αυτά τα συστήματα βοηθούν τον πύραυλο να αποφύγει και να ξεπεράσει τις προσπάθειες εμπλοκής του εχθρού, διασφαλίζοντας ότι μπορεί να διατηρήσει κλειδωμένο το στόχο του ακόμα και σε περιβάλλοντα γεμάτα ηλεκτρονικές παρεμβολές.
Ο Meteor είναι συμβατός με μια μεγάλη γκάμα σύγχρονων μαχητικών αεροσκαφών, συμπεριλαμβανομένων των Eurofighter, Rafale, JAS 39 Gripen και F-35 Lightning II.
Το… ζουμί της υπόθεσης
Ο πύραυλος αναπτύχθηκε από την MBDA, μια πανευρωπαϊκή κοινοπραξία έξι
ευρωπαϊκών κρατών: Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία
και Σουηδία.
Αυτός ο συνασπισμός παρέχει στη Γαλλία δυνητικό δικαίωμα αρνησικυρίας (βέτο) στην πώληση, δεδομένης της συμμετοχής της στην ανάπτυξη του πυραύλου. Εκεί ακριβώς «πάτησε» η Ελλάδα στην προσπάθειά της να μπλοκάρει την πώληση. Στο γαλλικό δικαίωμα.
Η χώρα μας φέρεται να ζήτησε από τη Γαλλία να ασκήσει το δικαίωμα βέτο που έχει ώστε να μην προχωρήσει η πώληση των Eurofighters στην Άγκυρα.
Πρόσφατες αναφορές ωστόσο, υποστηρίζουν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο κατάφερε να αμβλύνει την αντίθεση της Γαλλίας στην πώληση, ανοίγοντας το δρόμο στην Τουρκία να ενισχυθεί στους αιθέρες με την ίδια τεχνολογία αιχμής που διαθέτει αυτή τη στιγμή η Ελλάδα.
Εξελίξεις, είτε θετικές, είτε αρνητικές, αναμένονται προσεχώς.
Τι θα κερδίσει η Τουρκία
Η ενσωμάτωση των οπλισμένων με Meteor Eurofighters στην πολεμική
αεροπορία της Τουρκίας θα μπορούσε ίσως να σηματοδοτήσει μια ουσιαστική
αλλαγή στη στρατιωτική ισορροπία στην Ανατολική Μεσόγειο, παρέχοντας
στην Τουρκία ένα σημαντικό άλμα στις εναέριες ικανότητές της.
Αυτή η αλλαγή μπορεί να αναλυθεί μέσα από πολλές βασικές στρατιωτικές και τακτικές διαστάσεις, σημειώνει το bulgarianmilitary.com.
Το ανώτερο βεληνεκές και η ταχύτητα του πυραύλου Meteor προσφέρουν ένα αποφασιστικό πλεονέκτημα σε εμπλοκές πέρα από το οπτικό βεληνεκές [BVR]. Αυτή η ικανότητα επιτρέπει στους Τούρκους πιλότους να εμπλακούν με εχθρικά αεροσκάφη πολύ πριν οι ίδιοι βρεθούν εντός εμβέλειας των περισσότερων αντιτιθέμενων πυραύλων αέρος-αέρος.
Ένα τέτοιο πλεονέκτημα είναι ιδιαίτερα σημαντικό «στον αμφισβητούμενο εναέριο χώρο πάνω από το Αιγαίο Πέλαγος» (σ.σ. έτσι ακριβώς γράφει στο δημοσίευμα…), όπου οι γρήγοροι χρόνοι απόκρισης και οι δυνατότητες εμπλοκής μεγάλης εμβέλειας είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της εναέριας υπεροχής.
Η ικανότητα να χτυπάς πρώτος από απόσταση όπου ο εχθρός δεν μπορεί να ανταποκριθεί αποτελεσματικά, μπορεί να αποτρέψει πιθανές εισβολές και να επιβάλει έλεγχο σε κρίσιμους εναέριους διαδρόμους.
Το Eurofighter Typhoon, είναι από μόνο του μια εξαιρετικά ευέλικτη πλατφόρμα και γίνεται εκθετικά πιο τρομερό, όταν συνδυάζεται με τον πύραυλο Meteor. Αυτός ο συνδυασμός ενισχύει την ικανότητα της Τουρκίας να διεξάγει τόσο επιθετικές όσο και αμυντικές επιχειρήσεις, με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.
Σε αμυντικές επιχειρήσεις, τα Eurofighters μπορούν να δημιουργήσουν ζώνες απαγόρευσης πτήσεων, αποτρέποντας τα εχθρικά αεροσκάφη να πλησιάσουν τον τουρκικό εναέριο χώρο χωρίς να εμπλέκονται απευθείας σε αερομαχίες.
Η εισαγωγή του πυραύλου Meteor στο οπλοστάσιο της Τουρκίας εισάγει επίσης μια πολυεπίπεδη αμυντική στρατηγική.
Με την τοποθέτηση ενός πυραύλου με τόσο μεγάλο επιχειρησιακό βεληνεκές, η Τουρκία θα μπορούσε να καλύψει αποτελεσματικά μεγάλες περιοχές με λιγότερα αεροσκάφη, βελτιστοποιώντας την ανάπτυξη των αεροπορικών της μέσων.
Αυτή η ικανότητα μειώνει την πίεση στην αεροπορία της, επιτρέποντας περισσότερες στρατηγικές εφεδρείες και αυξημένη ετοιμότητα για συνεχείς επιχειρήσεις.
Το αντίπαλο δέος
Συγκριτικά, συνεχίζει η ανάλυση της ιστοσελίδας, ο ελληνικός στόλος των
μαχητικών αεροσκαφών Rafale, αν και προηγμένος, θα μπορούσε να
αντιμετωπίσει σημαντικές προκλήσεις ενάντια στα Eurofighter Typhoon που
είναι εξοπλισμένα με Meteor.
Ο κύριος πύραυλος BVR του Rafale, ο MICA, αν και αποτελεσματικός, δεν ταιριάζει με το Meteor όσον αφορά το βεληνεκές και την ταχύτητα.
Αυτή η ασυμφωνία θα μπορούσε να αναγκάσει τους Έλληνες πιλότους σε μια πιο αμυντική στάση, περιορίζοντας ενδεχομένως την επιχειρησιακή ευελιξία τους και μειώνοντας την ικανότητά τους να προβάλλουν ισχύ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου