«Άνθρωπος» των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών, φαίνεται πως είναι ο νέος επικεφαλής της συριακής
«Μυστικής Αστυνομίας», ενώ εξίσου στενότατες σχέσεις διατηρούσε μαζί τους και ο νέος «ηγέτης» της Δαμασκού.Αμφότεροι, ήταν αρχηγός και υπαρχηγός του στη συριακή τζιχαντιστική οργάνωση, η οποία τώρα πια … φόρεσε γραβάτα, έχει στρογγυλοκαθίσει στις πολυθρόνες στα υπουργικά γραφεία στη Δαμασκό, και δέχεται επισκέψεις Ευρωπαίων, όπως πρόσφατα των υπουργών Εξωτερικών Γερμανίας – Γαλλίας εκ μέρους της ΕΕ (!).
Προηγουμένως, η επικεφαλής της Κομισιόν, Φον Ντερ Λάϊεν, είχε κοπιάσει ασθμαίνοντας να δει τον Ερντογάν για το Συριακό και τους … πρόσφυγες.
Εξαιρετικά διαφωτιστικό είναι το δημοσίευμα στον τουρκικό αντιπολιτευόμενο ιστότοπο, Nordic Monitor, ο οποίος έχει τη βάση του στη βόρεια Ευρώπη.
Με τίτλο, «ο νέος αρχηγός πληροφοριών της Συρίας συνδέεται με την υπηρεσία κατασκοπείας της Τουρκίας, MIT», αναλύονται με συγκεκριμένα στοιχεία οι σχέσεις της σημερινής «ηγεσίας» της Δαμασκού με την Τουρκία.
«Ο 38χρονος, Ανάς Χατάμπ (Anas Hasan Khattab), που πρόσφατα διορίστηκε διευθυντής της Γενικής Υπηρεσίας Πληροφοριών της Συρίας (Al-Mukhabarat al-Amma, GIS), διατηρεί στενή σχέση με την τουρκική μυστική υπηρεσία (Milli İstihbarat Teşkilatı, MIT), που χρονολογείται από τον καιρό που αυτός μετείχε στην Αλ Κάιντα, στη Συρία», αναφέρεται στο δημοσίευμα.
Ο γραβατωμένος πλέον -πρώην τζιχαντιστής- νυν επικεφαλής της συριακής μυστικής αστυνομίας, Ανάς Χατάμπ
Στο άκουσμα και μόνο της λέξης «Μουχαμπαράτ» (μυστική αστυνομία),
ονομασία που ισχύει σχεδόν σε όλες τις αραβικές χώρες, και στη Συρία επί
Άσαντ, οι Άραβες τρέμουν.
Σύμβολα ωμής εσωτερικής καταστολής. Συνώνυμο του φόβου.
Σε αυτή την «Υπηρεσία» θα είναι τώρα επικεφαλής ο «άνθρωπος» της Άγκυρας, τον οποίο η Τουρκία «χάϊδευε» και του έδιδε καταφύγιο επί σειρά πολλών ετών.
Ιδιαίτερη σχέση τόσο με τον Χατάμπ, όσο και με τον αλ–Σαράα (γνωστό ως Γκολάνι ή Τζολάνι) είχε ο νυν υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, όσο ήταν επικεφαλής της ΜΙΤ.
Μυστική αστυνομία στα μέτρα της Αγκυρας
Κατά το δημοσίευμα, «μετά την πτώση του καθεστώτος Άσαντ, την άνοδο της
τζιχαντιστικής οργάνωσης του αλ–Σαράα στην εξουσία και την υποχώρηση της
θέσης της Ρωσίας και του Ιράν στη Συρία, οι τουρκικές μυστικές
υπηρεσίες έχουν εντείνει τις προσπάθειές τους να ελέγξουν τους θεσμούς
στη Συρία.
Στόχος τους φαίνεται πως είναι η δημιουργία μιας παράλληλης ή σκιώδους κυβέρνησης με σκοπό να επηρεάζει τις πολιτικές της Δαμασκού.
Η τοποθέτηση Χατάμπ ως επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών σηματοδοτεί νίκη για την κυβέρνηση Ερντογάν.
Κι’ αυτό, διότι, όπως ο Ερντογάν βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στη MIT για τον έλεγχο της Τουρκίας, καθώς και για να διαμορφώσει τη διεθνή ατζέντα του, έτσι σκοπεύει να χρησιμοποιήσει την υπηρεσία πληροφοριών του Χατάμπ για να πετύχει τους στόχους του στη Συρία».
Παρά ταύτα, παρατηρεί ο συντάκτης του δημοσιεύματος, «εξακολουθεί να υπάρχει ο κίνδυνος η κατάσταση να γυρίσει μπούμερανγκ» στην Τουρκία.
Κατά τον ίδιον, «δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο οι Σύροι τζιχαντιστές, ενθαρρυμένοι από την απροσδόκητη νίκη τους, να αποφασίσουν να στραφούν εναντίον των αφεντικών τους στην Άγκυρα και να ακολουθήσουν τις δικές τους ατζέντες, υπονομεύοντας ενδεχομένως τις περιφερειακές φιλοδοξίες του Ερντογάν.
»Το’ χουμε ξαναδεί στο Αφγανιστάν, όπου οι μυστικές υπηρεσίες του Πακιστάν εξόπλιζαν αφγανικές οργανώσεις.
»Δεν αποκλείεται, στο μέλλον, η Τουρκία να βιώσει αυξημένη αναταραχή και αστάθεια, ιδιαίτερα στις παραμεθόριες περιοχές της, καθώς παίζει παιχνίδι με τη φωτιά».
Χάϊδευαν τους τζιχαντιστές
Αναλυτικότερα, στο δημοσίευμά του Nordic Monitor αναφέρεται πως «παρ’
ότι χαρακτηρίστηκε τρομοκράτης από τις ΗΠΑ, το 2012, για τη σχέση του με
την τζιχαντιστική οργάνωση, al-Nusra, και το 2014 μπήκε στη μαύρη του
Συμβουλίου Ασφαλείας (ΣΑ) του ΟΗΕ λόγω των δεσμών του με την Αλ Κάιντα, η
Τουρκία περιφρονούσε τόσο τον ΟΗΕ όσο και τις ΗΠΑ, με τις οποίες είναι …
σύμμαχος στο ΝΑΤΟ.
»Ο Ανάς Χατάμπ στρατολογήθηκε από τη Διεύθυνση Ειδικών Επιχειρήσεων της MIT (Özel Operasyonlar Başkanlığı), με επικεφαλής τον Kemal Eskintan, έναν πρώην στρατιωτικό, ο οποίος ήταν γνωστός στις τζιχαντιστικές οργανώσεις με τη συνθηματική ονομασία, Abu Furqan.
»Αυτός έπαιξε βασικό ρόλο στις μυστικές επιχειρήσεις της Τουρκίας για την υποστήριξη των ένοπλων τζιχαντιστικών φατριών σε όλη τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, ορισμένες εκ των οποίων ευθυγραμμίζονται άμεσα με τους πολιτικούς στόχους της κυβέρνησης Ερντογάν.
Τουρκικές εκθέσεις αποκαλύπτουν
»Ενώ η MIT συνεργαζόταν κρυφά με τον Χατάμπ, το υπουργείο Εσωτερικών της Τουρκίας κράτησε εντελώς διαφορετική στάση.
»Σε έκθεσή του, το 2021, ο Χατάμπ χαρακτηρίστηκε ως πρόσωπο που συνδέεται με το “Ισλαμικό Κράτος” στο Ιράκ και στη Συρία (ISIS).
»Η έκθεση, που συντάχθηκε για να καθησυχάσει όσους επέκριναν την Τουρκία ότι δεν καταπολεμά τον ISIS, περιέγραφε τις δραστηριότητες του Χατάμπ στη Συρία.
»Σύμφωνα με αυτήν, ήταν μέλος μιας εξαμελούς ομάδας με επικεφαλής τον Αχμέντ αλ-Σαράα (Ahmed al-Sharaa), γνωστό ως Γκολάνι (Abu Muhammad al-Jolani), ο οποίος πλέον είναι ο de facto ηγέτης της Συρίας.
»Τον Αύγουστο του 2021, ο τότε αρχηγός του ISIS, Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι, ανέθεσε στον αλ-Σαράα να ιδρύσει το συριακό παρακλάδι της οργάνωσης.
»Ενώ ο αλ–Σαράα δημιουργούσε το “Μέτωπο Nusra”, το 2012, ο Χατάμπ έπαιζε κρίσιμο ρόλο ως υπαρχηγός του.
»Οι δύο άνδρες αποχώρισαν από το ISIS το 2014.
»Αφού πρώτα δήλωσε ότι διακόπτει τις σχέσεις του με την Αλ Κάιντα, ο αλ- Σαράα, σε συντονισμό με τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες, το 2016, μετονόμασε το “Μέτωπο Nusra” σε Jabhat Fateh al-Sham (JFS).
»Τον Ιανουάριο του 2017, η JFS μετονομάστηκε στη σημερινή Hay’at Tahrir al-Sham (HTS), ενσωματώνοντας στους κόλπους της και άλλες οργανώσεις.
»Εκθεση του τουρκικού υπουργείου Εσωτερικών για το ISIS, το 2021, περιγράφει λεπτομερώς τις τρομοκρατικές δραστηριότητες του αλ–Σαράα, και του αναπληρωτή του, Χατάμπ, υπογραμμίζοντας τη συμμετοχή τους σε τρομοκρατική δραστηριότητα κυρίως στη Συρία, αλλά και τις διασυνδέσεις τους με τζιχαντιστικά δίκτυα.
Υπό τουρκική προστασία
»Η οργάνωση HTS ανέπτυσσε δράση στην επαρχία Ιντλίμπ, στη Συρία, υπό την
προστασία του τουρκικού στρατού, ο οποίος ελέγχει περιοχές κοντά στα
τουρκικά σύνορα στα βόρεια και βορειοανατολικά της Συρίας.
»Η οργάνωση είχε έσοδα απότο διασυνοριακό εμπόριο με την Τουρκία.
»Προμηθευόταν όπλα μέσω τουρκικών δικτύων.
»Συγκέντρωσε κεφάλαια χρησιμοποιώντας το χρηματοοικονομικό και τραπεζικό σύστημα της Τουρκίας.
»Στρατολόγησε, δε, νέους μαχητές από τις κοινότητες των Σύρων προσφύγων που βρίσκονταν στην Τουρκία.
»Να σημειωθεί πως στην επαρχία Ιντλίμπ, η MIT συνεργάστηκε αποτελεσματικά με τον Χατάμπ και τον αλ–Σαράα πολλά χρόνια πριν από την πτώση του Ασαντ.
»Τώρα, μετά την ανατροπή του καθεστώτος, πιθανώς, το ίδιο μπορεί να επαναληφθεί αλλά σε όλη τη συριακή επικράτεια. Μένει να φανεί.
»Από τη στιγμή που παρασχέθηκε καταφύγιο στην HTS, στο Ιντλίμπ, υπό την προστασία της ισλαμιστικής κυβέρνησης Ερντογάν, ο Χατάμπ, ο οποίος ήταν ο επικεφαλής του μηχανισμού πληροφοριών και γενικής ασφάλειας της οργάνωσης, λειτουργούσε ως σύνδεσμος με τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες.
»Στο μεταξύ, η τουρκική κυβέρνηση, παρά το ψήφισμα 1267/2253 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο επιβάλλει σοβαρές κυρώσεις άτομα και οντότητες που συνδέονται με την Αλ Κάιντα και αργότερα με το ISIS (δέσμευση περιουσιακών στοιχείων, ταξιδιωτικές απαγορεύσεις και εμπάργκο όπλων, κ.ο.κ.), απέφευγε να χαρακτηρίσει τον Χατάμπ τρομοκράτη.
»Να σημειωθεί πως, βάσει του ψηφίσματος, απαιτείτο από την Τουρκία να λάβει μέτρα κατά των χαρακτηρισμένων ως τρομοκράτες.
»Ωστόσο, η Αγκυρα απέφευγε να εφαρμόσει κυρώσεις για τον Χατάμπ.
»Η κυβέρνηση Ερντογάν αγνόησε σκόπιμα τόσο τον χαρακτηρισμό του Χατάμπ από τις ΗΠΑ ως τρομοκράτη, το 2012, όσο και την καταχώρισή του στη μαύρη λίστα του ΟΗΕ, το 2014.
»Μόνο αφότου αυξήθηκαν οι διεθνείς πιέσεις προς την Τουρκία, και οι κατηγορίες περί επιεικούς αντιμετώπισης των τζιχαντιστών, ο Ερντογάν συμφώνησε να επιβάλει κυρώσεις στον Χατάμπ, στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου στις 7 Νοεμβρίου 2016.
»Η απόφαση τέθηκε σε ισχύ με την δημοσίευσή της, στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, στις 24 Νοεμβρίου 2016.
»Ωστόσο, επί της ουσίας τίποτα δεν άλλαξε στη συνεργασία των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών με τον Χατάμπ.
»Παρόμοια ήταν η πρακτική και έναντι του αλ–Σαράα.
»Παρ‘ ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας, τον Ιούλιο του 2013, του ΟΗΕ είχε χαρακτηρίσει και αυτόν ως τρομοκράτη, η κυβέρνηση Ερντογάν τον κατέταξε επίσημα στις λίστες της ως τρομοκράτη μόνο στις 14 Δεκεμβρίου 2015.
»Παρά ταύτα, ουδέποτε σταμάτησε η συνεργασία του με τις τουρκικές Αρχές.
»Η απόφαση να χαρακτηριστεί ο αρχηγός του HTS ως τρομοκράτης, ήταν απλά η βιτρίνα, προκειμένου να δείξει διεθνώς η Τουρκία ότι συμμορφώνεται.
Ο ρόλος του πρώην «αρχιπράκτορα» της ΜΙΤ
»Ο συντονισμός MIT – HTS αποκαλύφθηκε δημόσια, και ίσως ακούσια, από τον
υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, ο οποίος, ως επικεφαλής
της ΜΙΤ μέχρι το 2023, ήταν εκείνος που είχε σφυρηλατήσει τους δεσμούς
με τον Χατάμπ.
»Κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο γαλλικό κρατικό τηλεοπτικό κανάλι, France 24, στις 20 Δεκεμβρίου 2024, παραδέχτηκε ότι είχε συνεργαστεί μυστικά με την οργάνωση HTS.
»”Είχαμε εξαιρετική συνεργασία”, είπε ο Φιντάν, υποστηρίζοντας ότι η οργάνωση είχε παράσχει πληροφορίες σχετικά με την ηγεσία του ISIS.
»”Μας βοήθησαν πολύ, αλλά δεν το δημοσιοποιήσαμε τότε”, ανέφερε.
»Αποκαλύπτοντας την ενεργό συνεργασία με την HTS, ο Φιντάν παραδέχτηκε ουσιαστικά ότι η τουρκική κυβέρνηση είχε παραβιάσει τους διεθνείς νόμους.
»Επίσης ότι ο Φιντάν και η ΜΙΤ παραβίασαν την τουρκική νομοθεσία, διότι συνεργάζονταν με τον Χατάμπ και τον αλ–Σαράα, τη στιγμή που, αν και καθυστερημένα, είχαν μπει σε καθεστώς κυρώσεων, βάσει των νόμων της Τουρκίας.
Τεράστια βοήθεια στους τζιχαντιστές
»Σύμφωνα με τη τουρκική νομοθεσία, οι υπηρεσίες πληροφοριών της χώρας
επιτρέπεται να εμπλέκονται με τρομοκρατικές οργανώσεις, στη διείσδυση,
συλλογή πληροφοριών και διαπραγματεύσεις, αλλά απαγορεύεται αυστηρά η
διευκόλυνσή τους ή η βοήθεια προς αυτές και η υποκίνηση σε τρομοκρατικές
δραστηριότητες.
»Ωστόσο, φαίνεται ότι ο νόμος δεν είχε καμία σημασία για την ηγεσία Φιντάν στη MIT.
»Εξάλλου, αυτή η πολιτική του τελούσε υπό την έγκριση Ερντογάν, ο οποίος δεν έχει κρύψει τη συμπάθειά του προς τις τζιχαντιστικές οργανώσεις.
»Αλλωστε, η κυβέρνηση Ερντογάν έστελνε χιλιάδες φορτηγά με όπλα και πυρομαχικά σε τζιχαντιστικές οργανώσεις στη Συρία όλα αυτά τα χρόνια, τους παρείχε υλικοτεχνική υποστήριξη καθώς και πληροφορίες.
»Μια έρευνα που ξεκίνησε από εισαγγελείς στην Τουρκία, τον Ιανουάριο του 2014 (σ.σ. πριν, δηλαδή, από το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016), αποκάλυψε ότι η MIT μετέφερε κρυφά όχι μόνο όπλα, αλλά και αλλοδαπούς μαχητές στη Συρία, αδιαφορώντας ανοιχτά τους αντιτρομοκρατικούς νόμους της Τουρκίας.
»Μετά από αυτές τις σκανδαλώδεις αποκαλύψεις, η κυβέρνηση Ερντογάν παρενέβη άμεσα και μπλόκαρε τις σχετικές έρευνες, απολύοντας εισαγγελείς, αξιωματικούς Αστυνομίας και του στρατού που συμμετείχαν στη διερεύνηση των παράνομων μεταφορών όπλων κατά μήκος των τουρκοσυριακών συνόρων από τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες.
»Από τότε, χιλιάδες δικαστές, εισαγγελείς και αστυνομικοί έχουν απολυθεί.
»Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση Ερντογάν επέβαλε την πλήρη διακοπή όλων των ερευνών που σχετίζονται με τη δράση της Αλ Κάιντα στην Τουρκία.
https://www.makeleio.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου