Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2024

«ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ» ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΡΙΑΚΟ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ – ΜΟΝΙΜΟΣ ΒΡΑΧΝΑΣ Η ΑΚΡΙΒΕΙΑ, ΤΣΑΚΙΣΕ ΤΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ ΣΤΙΣ ΓΙΟΡΤΕΣ: ΡΟΚΑΝΙΣΤΗΚΑΝ ΜΙΣΘΟΙ ΚΑΙ ΔΩΡΑ ΜΕΣΑ ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΗΜΕΡΕΣ – ΣΤΑ ΥΨΗ ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΣΕ ΒΑΣΙΚΑ ΑΓΑΘΑ, ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΣΤΕΓΑΣΗ

 



mitsotakis-akrivia-750x375

Βαδίζοντας προς το 2025, η ακρίβεια συνεχίζει να γονατίζει τα ελληνικά νοικοκυριά εξανεμίζοντας

τους πενιχρούς μισθούς. Μάλιστα το 2024 οι καταναλωτές ήρθαν αντιμέτωποι με την «κανονικότητα» των υψηλών τιμών σε βασικά αγαθά με τις τιμές σε κάποια όπως χυμοί, καφές και κρέας να αναμένεται να αυξηθούν κι άλλο με την τη νέα χρονιά ενώ ανησυχία προκαλεί και η άνοδος της τιμής του φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Αυτό την ώρα που οι μισθοί είναι στα τάρταρα, κάτι που καταδεικνύει ακόμη και ο ΟΟΣΑ, με την τελευταία του έκθεση για την παγκόσμια ευημερία. Σε αυτό συμφωνεί και η Eurostat, που μας λέει ότι η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων βρίσκεται στον πάτο της Ευρώπης, ή αλλιώς, οι μέσοι μισθοί στην Ελλάδα είναι από τους χαμηλότερους στην ήπειρο. Στον πίνακα που ανάρτησε πρόσφατα με τον μέσο ετήσιο προσαρμοσμένο μισθό πλήρους απασχόλησης ανά εργαζόμενο, σε κάθε μία από τις χώρες της ΕΕ των 27, με βάση τα στοιχεία για το 2023, η χώρα μας φιγουράρει, για άλλη μια χρονιά, στην τρίτη θέση από το τέλος, σε απόσταση αναπνοής από την Ουγγαρία.

Έγινε η ακρίβεια συνήθεια και κανονικότητα οι τσακισμένοι μισθοί

Η χώρα μας είναι τρίτη από το τέλος στον πίνακα με τον μέσο ετήσιο προσαρμοσμένο μισθό πλήρους απασχόλησης ανά εργαζόμενο

Με το ζόρι βγαίνει ο μήνας
Η διατήρηση υψηλών τιμών στο ράφι σε συνδυασμό με τους καθηλωμένους μισθούς σημαίνει ότι οι καταναλωτές καλούνται να συρρικνώσουν τις ανάγκες τους επιλέγοντας ακόμη λιγότερα προϊόντα.

«Η ακρίβεια είναι ένα φαινόμενο που δεν το έχουμε επιλύσει. Ακόμα και αν έχουμε μια σχετική ανάσχεση του ρυθμού αύξησης του πληθωρισμού, η ακρίβεια είναι παρούσα», είπε στο MEGA ο Παναγιώτης Γεωργιάδης, εκπρόσωπος του νέου ΙΝΚΑ, προσθέτοντας ότι οι όποιες μειώσεις γίνονται σε προϊόντα που οι τιμές είχαν ξεφύγει.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, o μέσος ετήσιος προσαρμοσμένος μισθός στην Ελλάδα ανέρχεται στις 17.000 ευρώ ετησίως, ενώ οι Ούγγροι έχουν 16.900. Οι μόνοι που βρίσκονται σε ακόμα χειρότερη μοίρα από έμας είναι οι Βούλγαροι, με 13.500 ετησίως.

Το μισθολογικό χάσμα της Ελλάδας με την υπόλοιπη Ευρώπη μεγαλώνει, καθώς ο μέσος ετήσιος μισθός πλήρους απασχόλησης στην ΕΕ ανήλθε στα 37.900 ευρώ, από 35.600 το 2022, σημειώνοντας αύξηση 6,5%.

Στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 3,6% σε σύγκριση με το 2022, που ήταν 16.407 ευρώ. Ακόμα κι έτσι όμως ο μέσος μισθός πλήρους απασχόλησης στην Ελλάδα παραμένει κάτω από το 45% του αντίστοιχου μέσου μισθού της ΕΕ.

«Βραχνάς» το κόστος της ενέργειας
Μεγάλο πρόβλημα για νοικοκυριά και επιχειρήσεις και το κόστος για την ενέργεια.

«Πρέπει να μας πει ο υπουργός ποια θα είναι τα μέτρα για να αντιμετωπίσει την ενεργειακή ακρίβεια στις επιχειρήσεις», είπε στο MEGA ο Μιχάλης Χριστοδουλίδης, ενεργειακός επιθεωρητής.

«Είχαμε 8 ώρες το νυχτερινό, τώρα το ‘κουτσουρέψανε’ και είναι 6 ώρες. Είναι πιο δύσκολο το 12.00 – 15.00 γιατί εκείνες τις ώρες ο κόσμος εργάζεται. Το θέμα είναι κατά πόσο στην πράξη αυτό θα εξυπηρετήσει τα νοικοκυριά, αν όμως υπάρχει τρόπος να μεταφέρουμε τις ενεργειακές μας καταναλώσεις από τις βραδινές ώρες στο 12.00 – 15.00 το κέρδος θα είναι πάνω από 40%», συμπληρώνει ο κ. Χριστοδουλίδης.

«Έχουμε τεράστιες αυξήσεις στο ρεύμα. Όλοι οι άνθρωποι που ασχολούνται με την εστίαση και γενικότερα όλος ο κόσμος περιμένει μία θετική εξέλιξη στο να μπορέσουν οι τιμές του ρεύματος να πέσουν», είπε από την πλευρά του ο Μανώλης Ορφανός, επιχειρηματίας.

Δυσβάσταχτο το κόστος στέγασης
Η Ελλάδα, στο μεταξύ, καταγράφει για το 2023 το υψηλότερο ποσοστό κόστους στέγασης και το υψηλότερο ποσοστό επιβάρυνσης του πληθυσμού σε κίνδυνο φτώχειας λόγω του στεγαστικού. Η Έκθεση του Μηχανισμού Επαγρύπνησης (EME), που δημοσιοποίησε πρόσφατα η Κομισιόν για τις επιδόσεις στον τομέα κοινωνικής πολιτικής, κατέταξε την Ελλάδα στον πάτο της Ε.Ε., στην ομάδα των χωρών που απομακρύνονται και δεν συγκλίνουν.
Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά:

Το ποσοστό των Ελλήνων που κινδυνεύουν από φτώχεια ή κοινωνικό αποκλεισμό ανέρχεται στο 26,1% πολύ πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. (21,3%)
Η Ελλάδα καταγράφει για το 2023 το υψηλότερο ποσοστό κόστους στέγασης μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε. (28,5%) όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος βρίσκεται στο 8,8%

Η χώρα μας καταγράφει το υψηλότερο ποσοστό επιβάρυνσης του πληθυσμού σε κίνδυνο φτώχειας λόγω του στεγαστικού, 86,3% όταν το αντίστοιχο ποσοστό στην Κύπρο βρίσκεται μόλις στο 8,9%

Η επίπτωση του συνολικού κόστους στέγασης στο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών ήταν κατά μέσο όρο στο 19,7%, αλλά όταν πρόκειται για νοικοκυριά που διαβιούν στο κατώφλι της φτώχειας, τότε αυτό εκτοξεύεται στο 38,2%.

Αυτά και καλή χρονιά από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: