Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2024

ΣΤΑ ΚΑΓΚΕΛΑ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΜΠΑΙΓΜΟ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ: ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΤΑ ΤΡΑΚΤΕΡ ΣΕ ΔΡΟΜΟΥΣ ΚΑΙ ΠΛΑΤΕΙΕΣ – Η ΣΠΙΘΑ ΑΝΑΒΕΙ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΤΣΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΛΑΡΙΣΑ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΚΩΝΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

 



trakter.agia_.larisas.2-1200x800

Παραταγμένα στις πλατείες των χωριών της Θεσσαλίας θα είναι από σήμερα Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου τα

τρακτέρ, με τους αγρότες να βρίσκονται επί ποδός, διεκδικώντας αιτήματα για την επιβίωσή τους.

Ειδικότερα, από σήμερα οι αγρότες της Καρδίτσας, θα βγάλουν στις πλατείες των χωριών του νομού τα τρακτέρ τους. Η απόφαση για την κινητοποίηση ελήφθη το βράδυ της Τετάρτης 11 Δεκεμβρίου, σε σύσκεψη την οποία κάλεσε η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων ν. Καρδίτσας (ΕΟΑΣΚ) και στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 30 Αγροτικών Συλλόγων, από σήμερα 12/12.

Επίσης, την ερχόμενη Τετάρτη 18 Δεκέμβρη θα συγκεντρώσουν τα τρακτέρ τους στον Ε65 και το σχέδιο είναι είτε να στήσουν μπλόκο είτε για να πραγματοποιήσουν συλλαλητήριο.

Οι αγρότες είναι κατηγορηματικοί: Το νέο έτος θα τους βρει στους δρόμους του αγώνα για να επιλύσουν χρόνια και οξυμένα προβλήματα

Αντίστοιχες αποφάσεις για κινητοποιήσεις αναμένεται ότι θα αποφασιστεί στην πανελλαδική σύσκεψη της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 15 Δεκέμβρη στη Νίκαια της Λάρισας.

Πάντως, οι αγρότες είναι κατηγορηματικοί: Το νέο έτος θα τους βρει στους δρόμους του αγώνα για να επιλύσουν χρόνια και οξυμένα προβλήματα και τα οποία αφορούν τις χαμηλές τιμές των αγροτικών προϊόντων τους, το υψηλό κόστος παραγωγής, τα αντιπλημμυρικά έργα που δεν έχουν γίνει, τις αποζημιώσεις που δεν έχουν εξοφληθεί.

Στα όρια της επιβίωσης οι αγρότες
Τι είναι αυτό όμως που οδηγεί και φέτος τους αγρότες στους δρόμους; Η απάντηση ήρθε από τον πρόεδρο της ΕΟΑΣΚ Κώστα Τζέλλα: «Η φτώχεια μας βγάζει στον δρόμο». Και εξηγεί: «Δεν υπάρχουν παραγωγές, δεν υπάρχουν τιμές. Χωρίς υπερβολή, το 99% των αγροτών φέτος έχουν μπει μέσα από το κόστος παραγωγής, πόσο μάλλον να καταφέρουν να επιβιώσουν. Οι παραγωγές είναι 50% με 70% κάτω σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια και οι τιμές έχουν κατρακυλήσει. Για παράδειγμα τα έξοδα που έχουμε κάνει για το βαμβάκι είναι για 600 κιλά και εμείς φέτος έχουμε μαζέψει από μηδέν έως 300 κιλά».

Ταυτόχρονα, όπως επισημαίνει ο κ. Τζέλλας, είναι ανάγκη να δοθούν οι συνδεδεμένες ενισχύσεις σε όλα τα προϊόντα χωρίς να υπάρχει το πλαφόν, καθώς δεν μπορούν να το πιάσουν λόγω χαμηλών παραγωγών, αλλά και να αναπληρωθεί το χαμένο εισόδημα (από Daniel και καύσωνα).

«Δεν μπορούμε να ζήσουμε. Φεύγει ο κόσμος από τα χωριά. Τα τελευταία χρόνια και ειδικά μετά τον Daniel ο κόσμος φεύγει και τα χωριά ερημώνουν. Αναγκαστικά ο μόνος δρόμος που μας μένει, είναι ο δρόμος του αγώνα», τονίζει ο κ. Τζέλλας.

Την Κυριακή 15 Δεκεμβρίου στις 12 το μεσημέρι, οι αγρότες απ’ όλη τη χώρα έχουν δώσει ραντεβού στη Νίκαια της Λάρισας

«Ραντεβού» την Κυριακή στη Λάρισα
Την Κυριακή 15 Δεκεμβρίου στις 12 το μεσημέρι, οι αγρότες απ’ όλη τη χώρα έχουν δώσει ραντεβού στη Νίκαια της Λάρισας, όπου η Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων (ΠΕΜ), καλεί τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους, τους μελισσοκόμους και τους αλιείς να συμμετέχουν μαζικά με αποφάσεις των Ομοσπονδιών και των Συλλόγων τους ώστε να συζητήσουν και να αποφασίσουν όλοι μαζί τα επόμενα αγωνιστικά βήματα.

«Παλεύουμε για την επιβίωση μας και την ικανοποίηση των δίκαιων και ώριμων αιτημάτων μας ώστε να παραμείνουμε στα χωριά και τις καλλιέργειες μας, να θρέψουμε τις οικογένειες μας, να συνεχίσουμε να παράγουμε τα εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα μας», επισημαίνεται σε σχετικό κάλεσμα της ΠΕΜ, τονίζοντας ότι η φετινή χρονιά ήταν καταστροφική για την συντριπτική πλειοψηφία των προϊόντων με τις χαμηλές τιμές σε συνδυασμό με το υψηλότατο κόστος παραγωγής, τις κάθε είδους καταστροφές από νόσους και φυσικούς κινδύνους την ανυπαρξία έργων υποδομής που μείωσαν την παραγωγή.

«Η εφαρμογή της ΚΑΠ της ΕΕ ήταν καταστροφική όπως αναδείξαμε με τις περυσινές μεγάλες κινητοποιήσεις τόσο στην χώρα μας όσο και σε όλες τις χώρες της ΕΕ. Τα αποτελέσματα τα είδαμε αμέσως με νέα σημαντική μείωση της βασικής ενίσχυσης αλλά και θα εκφραστεί και με μείωση των συνδεδεμένων ενισχύσεων και των περιβαλλοντικών προγραμμάτων. Η πάγια θέση της ΠΕΜ και του οργανωμένου αγροτικού κινήματος οι επιδοτήσεις να πάνε σε όσους πραγματικά παράγουν και να συνδεθούν με την παραγωγή και το ζωικό κεφάλαιο είναι πιο αναγκαία και επίκαιρη από ποτέ», τονίζεται στο κάλεσμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: