Η εισαγγελία της πόλης Νόβι Σαντ στη βόρεια Συρία απήγγειλε σήμερα κατηγορίες σε βάρος 13
ανθρώπων σε σχέση με την κατάρρευση ενός τμήματος της οροφής του κτηρίου του σιδηροδρομικού σταθμού της πόλης τον περασμένο μήνα που είχε αποτέλεσμα τον θάνατο 15 ανθρώπων και οδήγησε σε μαζικές διαδηλώσεις.Το γείσο στην πρόσφατα ανακαινισμένη οροφή του κτηρίου του σταθμού κατέρρευσε την 1η Νοεμβρίου, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 14 άνθρωποι και τρεις να τραυματιστούν. ‘Ενας από τους τραυματίες υπέκυψε αργότερα στα τραύματά του.
Φοιτητές, υποστηρικτές της αντιπολίτευσης και πλήθος άλλοι κατέβηκαν μαζικά στους δρόμους μετά το δυστύχημα, για το οποίο επιρρίπτουν την ευθύνη στην κυβερνητική διαφθορά και στον νεποτισμό με αποτέλεσμα κακής ποιότητας κατασκευές. Η κυβέρνηση αρνείται τις κατηγορίες.
Σε μια ανακοίνωση το γραφείο του εισαγγελέα στο Νόβι Σαντ ανέφερε πως απήγγειλε κατηγορίες σε βάρος αξιωματούχων και ιδωτών περιλαμβανομένου του πρώην υπουργού Υποδομών, του αναπληρωτή του και των σχεδιαστών και επιβλεπόντων τις εργασίες ανακατασκευής.
“Οι κατηγορίες απαγγέλθηκαν λόγω της δικαιολογημένης υποψίας ότι διέπραξαν σοβαρό αδίκημα σε βάρος της δημόσιας ασφάλειας… προκάλεσαν δημόσιο κίνδυνο… και για μη κανονικές και ακατάλληλες κατασκευαστικές εργασίες”, ανέφερε.
Όπως προβλέπει η σερβική νομοθεσία, το κατηγορητήριο αναφέρει τους κατηγορουμένους μόνο με τα αρχικά τους.
Ο υπουργός Μεταφορών, Κατασκευών και Υποδομών Γκόραν Βέσιτς, ο υπουργός Εμπορίου Τόμισλαβ Μομίροβιτς και ο επικεφαλής των κρατικών Σερβικών Σιδηροδρόμων παραιτήθηκαν μετά το συμβάν.
Στις 4 Νοεμβρίου, ο Βέσιτς είπε πως θα παραιτούνταν, αλλά πως δεν μπορεί να δεχθεί ότι φέρει ευθύνη για το δυστύχημα στο Νόβι Σαντ.
Στις 21 Νοεμβρίου, η αστυνομία συνέλαβε 11 ανθρώπους σε σχέση με το δυστύχημα, περιλαμβανομένου του Βέσιτς, την άρση της κράτησης του οποίου αποφάσισε το δικαστήριο στις 27 Νοεμβρίου.
Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε πως οι υπεύθυνοι πρέπει να λογοδοτήσουν.
Η οργή του πληθυσμού έπειτα από αυτήν την τραγωδία οδήγησε σε σχεδόν καθημερινές διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα.
Στην τελευταία μεγάλη διαδήλωση, που πραγματοποιήθηκε πριν από μία εβδομάδα, συμμετείχαν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι στην πρωτεύουσα Βελιγράδι.
Οι διαδηλωτές ζητούν οι αρχές να αναλάβουν τις ευθύνες τους και απαιτούν την αποπομπή του πρωθυπουργού καθώς και την άσκηση διώξεων κατά των υπευθύνων.
Οι φοιτητές συμμετείχαν επίσης στο κίνημα διαμαρτυρίας, αποκλείοντας τα περισσότερα πανεπιστήμια της Σερβίας επί έναν μήνα. Ζητούν να διεξαχθεί διαφανής έρευνα, την αποπομπή όλων των εμπλεκομένων πολιτικών αξιωματούχων και την απελευθέρωση των φοιτητών που συνελήφθησαν στη διάρκεια των διαδηλώσεων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου