Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2024

ΑΠΟΡΡΗΤΗ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΠΕΝΤΑΓΩΝΟΥ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΣΟΒΑΡΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΝΑΚΡΙΒΑ F-35 – ΘΑ ΔΩΣΕΙ ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ ΚΑΠΟΙΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ; ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΑΝ ΙΣΧΥΟΥΝ ΟΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ

 



F35-910x515

Συνταρακτικά είναι τα στοιχεία που αποκαλύπτονται σε απόρρητη έκθεση του αμερικανικού

Πενταγώνου, τα οποία καταδεικνύουν τεράστια έλλειψη αξιοπιστίας και κατεστραμμένα F-35 έπειτα από δοκιμαστικούς ελέγχους στα μαχητικά αεροσκάφη. Όπως γράφει το Bloomberg, η έρευνα που πραγματοποιήθηκε στα πανάκριβα οπλικά συστήματα είναι απογοητευτική και εγείρει τεράστια θέματα ασφάλειας.

Στην έκθεση αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι κατά την διάρκεια 6ετών ελέγχων έχουν επέλθει μεγάλες καταστροφές από ολιγωρίες στην συντήρηση, όπως όπλα που δεν πυροβολούν σωστά και ανεπίλυτες δυσχέρειες στο σύστημα ηλεκτρονικής διεύθυνσης για κυβερνοεπιθέσεις.

Ο επικεφαλής της Υπηρεσίας για τον επιχειρησιακό έλεγχο των οπλικών συστημάτων δήλωσε σχετικά ότι «το σύνολο της αξιοπιστίας, ετοιμότητας και διαθεσιμότητας των αμερικανικών πολεμικών αεροσκαφών βρίσκεται κάτω από το όριο της αναμενόμενης συντήρησης».

Η κυβέρνηση του Τραμπ θα πρέπει να έχει υπ’ όψιν ότι πετάμε τα F-35 επί 18 έτη και ακόμη δεν μπορούμε να κρατήσουμε ανέπαφα ή να πυροβολήσουμε ευθεία, δηλώνει ο Greg Williams, διευθυντής του Κέντρου Αμυντικών Πληροφοριών, επισημαίνοντας ότι ο νέος πρόεδρος θα αντιμετωπίσει πολλά προβλήματα στα μαχητικά.

Ο ίδιος προσθέτει πως υπήρξαν περιπτώσεις που τα αεροσκάφη δεν ήταν διαθέσιμα διότι απαραίτητες επισκευές δεν είχαν ολοκληρωθεί ή δεν υπήρχαν τα ανταλλακτικά. Ακόμη, παρουσίαζαν προβλήματα μετά την απογείωση προτού καν ολοκληρωθεί ο προγραμματισμένος έλεγχος.

Καταλήγοντας, τονίζει πολύ λίγα F-35 επιχείρησαν και ακόμη λιγότερα πέταξαν λόγω ελλιπούς συντήρησης και μεωμένης αξιοπιστίας.

Εντούτοις, το Πεντάγωνο τον περασμένο Μάρτιο επέτρεψε το σχεδιασμένο πρόγραμμα να προχωρήσει με μαζική παραγωγή αεροσκαφών, δεδομένου ότι η Lockheed είχε ήδη ξεκινήσει την συναρμολόγηση!

Η απόφαση ελήφθη έναν μήνα αφότου η εν λόγω έκθεση των 382 σελίδων κατέστη απολύτως απόρρητη, συμπεριλαμβανομένης της εισήγησης προς τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν. Το Πεντάγωνο εκτιμά ότι το εξοπλιστικό πρόγραμμα θα κοστίσει πάνω από 1,8 τρισ. δολάρια.

Στην επίσημη ανακοίνωση αναφέρεται: «Έχουμε ικανά αεροσκάφη που επιχειρούν σήμερα και λειτουργούν εξαιρετικά καλά ενάντια στις απειλές για τις οποίες έχουν σχεδιαστεί. Οι πιλότοι διαρκώς υπερτονίζουν ότι αυτά είναι τα μαχητικά που θέλουν να πετάξουν στον πόλεμο εφόσον κληθούν».

Και προστίθεται: «Ο παράγοντας ετοιμότητα στους ελέγχους του στόλου δεν είναι νέος ή άγνωστος, συνεχίζεται το έργο για την βελτίωση της αξιοπιστίας και διαθεσιμότητας».

Από την πλευρά της η Lockheed Martin ανέφερε σε ανακοίνωσή της: «Με συνέπεια ανταποκρίνονται ή υπερβαίνουν τις επιχειρησιακές απαιτήσεις που έχουμε δεσμευθεί να προσφέρουμε, καθώς σχεδόν το 90% των F-35 λειτουργούν καλύτερα από ό,τι απαιτείται».

Η εταιρεἰα συνεχίζει υποστηρίζοντας ότι «επενδύουμε περισσότερα από 350 εκατ. δολάρια στα μηχανικά συστήματα ανταπόκρισης στους ελέγχους, ώστε να προκαλούν ικανότητα και αποτελεσματικότητα στο πρόγραμμα ενοποίησης τεχνογννωσίας».

Τα προβλήματα που περιλαμβάνονται στην έκθεση
Το σύστημα αυτόματου εντοπισμού βλαβών στέλνει άκυρους συναγερμούς σε συχνότητα 1 ανά μία ώρα, αντί για 1 ανά 50 ώρες.
Το F-35 χρειάζεται τουλάχιστον δύο φορές περισσότερο χρόνο για να επισκευαστεί λόγω ελαττωματικών ή ανύπαρκτων σημαντικών ανταλλακτικών
Τα stealth που υποτίθεται πως δεν αναγνωρίζονται από τα ραντάρ χρειάζονται επισκευή, καθώς κανένα από όσα συμμετείχαν σε επιχειρήσεις του Ναυτικού ή της Αεροπορίας ήταν αόρατο.
Το πυροβόλο πάνω στο F-35 δεν μπορεί να πετύχει στόχους, εξαιτἰας σχεδιαστικών προβλημάτων και ζητημάτων εγκατάστασή τους παρά τις πολύχρονες προσπάθειες διορθώσεων.
H ικανότητα αντιμετώπισης κυβερνοεπιθέσεων στα πλέον ευαίσθητα συστήματα αναφέρεται στην φράση η γνώση για ευαλωτότητά του είναι περιορισμένη και ζητείται πλήρης και ενδελεχής έλεγχος σε αντιπροσωπευτικό πεεριβάλλον κυβερνοαπειλών.
Το F-35 λέγεται ότι σχεδιάστηκε για να αντιμετωπίζει μαχητικά 5ης Γενιάς, όπως της Κίνας, ωστόσο δοκιμάστηκε μόλις μια φορά. Χρειάζονται υπερβολικό συνοδευτικό εξοπλισμό και ανταλλακτικά για να επιχειρούν σε μακρινές αποστολές, να προσγειώνονται σε βάσεις ή πλοία.
Η Lockheed ανέφερε σχετικά: «Έχουμε κάνει επίσης σημαντικές επενδύσεις στο σύστημα αντιμετώπισης κυβερνοεπιθέσεων και εμπιστευόμαστε την ακεραiότητα των πολυεπίπεδων συστημάτων ασφαλείας».

Υπενθυμίζεται πως στην αρχή της πρώτης θητείας του ο Ντόναλντ Τραμπ είχε επικρίνει το υπερβολικό κόστος των F-35 και είχε διερωτηθεί εάν η ανταγωνίστρια Boeing Co. θα μπορούσε να παραγάγει μια παρεμφερή βερσιόν του F/A-18 Super Hornet

Ο τότε υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Τζιμ Μάτις, εξαιρετικός άνθρωπος και ο σοβαρότερος Αμερικανός υπουργός όλων των εποχών, είχε διατάξει την σύγκριση του κόστους των δύο μαχητικών, ωστόσο η έκθεση δεν έγινε ποτέ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: