Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2024

ΕΘΝΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ: ΕΠΙΜΕΝΕΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΔΟΣΙΑ Ο ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ Ή «ΣΚΥΦΤΟΥΛΗΣ» ΜΕ ΤΟΝ ΦΙΝΤΑΝ: ΖΗΤΑΕΙ ΣΥΝΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΚΑΙ ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ – «ΘΑ ΦΕΡΟΥΜΕ ΠΙΟ ΚΟΝΤΑ ΤΟΥΣ ΔΥΟ ΛΑΟΥΣ»

 



O υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης  (Α) συναντάται με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν (Hakan Fidan) (Δ) κατά τη διάρκεια συνάντησής τους στην Άγκυρα, Τουρκία, Τρίτη 05 Σπετεμβρίου 2023. Στην 'Αγκυρα βρίσκεται ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης για συνάντηση εργασίας με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν, με σκοπό να βρεθεί ένα πρώτο πλαίσιο για τη μεθοδολογία και το χρονοδιάγραμμα που θα μπορούσε να ακολουθηθεί στην ατζέντα των ελληνοτουρκικών. Βασικό στόχο του σημερινού τετ α τετ αποτελεί η προετοιμασία του ραντεβού του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, καθώς και του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας- Τουρκίας που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη τον ερχόμενο Δεκέμβριο, όπως επεσήμανε και ο κ. Γεραπετρίτης σε δηλώσεις του στο τουρκικό πρακτορείο Anadolu. ΑΠΕ-ΜΠΕ/TURKISH FOREIGN MINISTRY / HANDOUT/ Anadolu Agency/ MUSTAFA AYGUN

Τρία γκολ από τη σέντρα “έβαλε” ο Χακάν Φιντάν, στην έδρα μας κιόλας, μετά τη συνάντηση με

Γιώργο Γεραπετρίτη. Εννοείται πως ο Ραγιαπετρίτης δεν βρήκε μισή λέξη να απαντήσει στον υπουργό εξωτερικών της Τουρκίας.

«Ακόμη και όταν δεν βρίσκουμε εύκολα λύσεις συζητούμε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του, Χακάν Φιντάν. Είχαμε μία «αρχική και ειλικρινή συζήτηση ενός κρίσιμου ζητήματος», σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών.

«Δεν ισχυρίζομαι ότι μέσω του διαλόγου λύθηκαν με μαγικό τρόπο τα προβλήματα των δυο χωρών», επεσήμανε ο κ. Γεραπετρίτης και υπογράμμισε πως υπήρξαν και «δύσκολες στιγμές», όμως υπήρξε και «άμεσος και ειλικρινής δίαυλος επικοινωνίας».

Πώς είναι δυνατόν να συζητάμε για δίκαιη λύση στην ανατολική Μεσόγειο σε θέματα ΑΟΖ την ώρα που βρίσκεται σε ισχύ το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο; Υπενθυμίζεται ότι το ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας είχε ξεκαθαρίσει ότι η «Η συνθήκη της Λωζάνης μαζί με τις συνθήκες του Μοντρέ, των Παρισίων και την UNCLOS, την διεθνή σύμβαση για το Δίκαιο της θάλασσας έχουν καθορίσει σαφώς και επακριβώς τα των υδάτων του Αιγαίου» και δεν υφίσταται καμία αξίωση συνδιαχείρισης.

Όσο για τα… γκολάκια του Φιντάν; Αρχικά δήλωσε πως η “Τουρκία υποστηρίζει την αρχή του δίκαιου διαμοιρασμού της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, ενώ για το Κυπριακό ο μεταφραστής με… κόμπο στον λαιμό ακούγεται να λέει πως “θα συνεχίσουμε να συζητάμε το Κυπριακό υπό την βάση των.. πραγματικών προβλημάτων στο νησί. Με την πάροδο του χρόνου έχει αποδειχθεί ότι το μοντέλο της ομοσπονδίας δεν ισχύει πια στο νησί…”

Σημειώνεται ότι, στις δηλώσεις του ο Φιντάν επέμεινε στα περί τουρκικής μειονότητας, την οποία αυτή τη φορά δεν περιόρισε στη Θράκη, καθώς υποστήριξε ότι «εξετάσαμε τα δικαιώματα που έχουν οι «ομογενείς» μας στην Ελλάδα!».

Παρά τις συνεχείς προκλήσεις, ο Γεραπετρίτης αναφέρθηκε σε νέο γύρο συζητήσεων της υποτιθέμενης θετικής ατζέντας (2 και 3 Δεκεμβρίου), ενώ μίλησε για… κανονικότητα στις επαφές με την την Άγκυρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: