Σαν στο… σπίτι του αισθάνεται ο Αλβανός πρωθυπουργός στην Ελλάδα και δεν το κρύβει.
Ο Έντι Ράμα ανακοίνωσε και επισήμως την επίσκεψή του στην Θεσσαλονίκη για την νέα φιέστα που ετοιμάζει στους ομοεθνείς του την Κυριακή. Μετά το προκλητικό, εθνικιστικό παραλήρημα στο Γαλάτσι τον περασμένο Μάιο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης άνοιξε τις πόρτες στον «φίλο» του, όπως τον αποκαλεί ο ομόλογός του της γειτονικής χώρας.Ο προπηλακισμός του Φρέντι Μπελέρη, η απαξιωτική άρνηση Ράμα να συναντήσει τον ευρωβουλευτή της ΝΔ και μέλος Επιτροπής για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, οι στενότατες σχέσεις με τον Ερντογάν και οι πρόσφατες συμφωνίες Τουρκίας – Αλβανίας, που διαρρήδην στρέφονται ενάντια στα εθνικά μας συμφέροντα, ουδόλως προβληματίζουν τον κ. Μητσοτάκη.
Η ανάρτηση ανακοίνωση του Έντι Ράμα στα social media για το… αλβανικό πανηγύρι στην Θεσσαλονίκη είναι ενδεικτική:
«ΑΥΡΙΟ θα επιστρέψω με πολύ ιδιαίτερη χαρά στους Αλβανούς της Ελλάδας, αυτήν την φορά στην Θεσσαλονίκη, όπου η ιστορία μάς έχει δέσει με χίλιες κλωστές και σήμερα μάς ενώνει όσο ποτέ με τους νότιους γείτονες μας, ως δύο ευρωπαϊκοί λαοί που σε λίγα χρόνια θα είναι δίπλα δίπλα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σε εξέλιξη οι προετοιμασίες
Αν ήταν στο χέρι μου, θα είχα ήδη ιδρύσει το κράτος των Μπεκτασήδων
Η εγκαθίδρυση ενός «Κράτους Μπεκτασήδων», ένα Βατικανό στην καρδιά των
Τιράνων, παραμένει στην επικαιρότητα στην Αλβανία. Ο Έντι Ράμα εξέφρασε
την αποφασιστικότητά του για την δημιουργία του Bekteshi σε μια περιοχή
110 στρεμμάτων εντός των γραμμών της Παγκόσμιας Έδρας του Τάγματος.
«Πιστεύω ότι αυτή είναι μια ιδέα που κάποια μέρα θα υλοποιηθεί χωρίς αμφιβολία. Είναι μια συγκεκριμένη ιδέα και πολύ θετική για την Αλβανία, τον αλβανικό πολιτισμό, τις παραδόσεις μας, καθώς και για την θέση μας στον παγκόσμιο χάρτη. Χωρίς συζήτηση! Ο ρόλος των Μπεκτασήδων στην ιστορία της χώρας μας και η πολιτιστική τους σημασία είναι τεράστια. Αυτός είναι ένας θησαυρός της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, που κινδυνεύει να εξαφανιστεί, καθώς οι Μπεκτασήδες έχουν την παγκόσμια έδρα τους εδώ στην Αλβανία. Αν είχα την δυνατότητα, θα το είχα ήδη πραγματοποιήσει. Αυτή η ιδέα πρέπει να συζητηθεί και να εξηγηθεί.
Η Παγκόσμια Έδρα βρίσκεται εδώ, αλλά δεν λειτουργεί όπως θα έπρεπε. Σε αντίθεση με άλλες θρησκευτικές κοινότητες, αυτός ο θρησκευτικός θησαυρός δεν ανήκει σε ένα διεθνές δίκτυο όπως οι μουσουλμάνοι ή οι καθολικοί. Άλλες θρησκείες έχουν πρόσβαση σε σχολές και οικονομική στήριξη για την εκπαίδευση των ιερέων και κληρικών τους. Αυτός ο μοναδικός θησαυρός όμως είναι αποκλειστικά αλβανικός και η αναγνώριση ειδικού καθεστώτος για αυτήν την κοινότητα είναι απαραίτητη.
Το ειδικό καθεστώς και η δικαιοδοσία που προτείνεται θα δημιουργήσει ένα επιπλέον βάθρο για αυτόν τον πολιτιστικό θησαυρό της Αλβανίας. Πρόκειται για την παραχώρηση ειδικού δικαιοδοτικού καθεστώτος εντός των ορίων της Παγκόσμιας Έδρας. Αυτός ο φορέας με το ειδικό αυτό καθεστώς δεν είναι ένα κράτος που επιβάλλει φόρους ή έχει αστυνομία και στρατό, αλλά ένας θεσμός με διπλωματική ασυλία και εκπροσώπηση, ένας «μικρο Βατικανό» που λειτουργεί για την κοινότητα των Μπεκτασήδων, αλλά είναι ανοιχτό σε όλους. Η οικονομική επίδραση μιας τέτοιας κίνησης για τους Αλβανούς είναι τεράστια. Η ιδέα είναι αυτή και κάθε Αλβανός που σέβεται την ιστορία και την πολιτιστική ποικιλομορφία της χώρας μας πρέπει να βλέπει αυτήν την κίνηση ως προστιθέμενη αξία, χωρίς κανέναν απολύτως κίνδυνο ή ζημία» υποστήριξε ο Αλβανός πρωθυπουργός.
Έλληνες πατριώτες έχουν αναγγείλει συγκέντρωση διαμαρτυρίας:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου