Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2024

ΝΕΟ ΡΑΛΙ ΣΤΗΝ ΧΟΝΔΡΙΚΗ ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ – ΑΥΞΗΣΗ 150% ΣΕ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΗΜΕΡΕΣ – ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΣΥΝΤΟΜΑ ΣΤΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΜΑΣ

 



LOGARIASMOS-REYMA-768x496

Τα πάνω κάτω στις τιμές του ρεύματος είναι αρκετά για να “τρομάξουν” τον κόσμο, ενόψει μάλιστα

χειμώνα. Σύμφωνα με τα πρόσφατα δεδομένα, από την Ελλάδα έως την Ουκρανία, όλος ο ανατολικός διάδρομος είναι για άλλη μια φορά στα… κόκκινα με την Ουγγαρία να οδηγεί την κούρσα των αυξήσεων και τις βαλκανικές χώρες, όπως την Ρουμανία, την Βουλγαρία και την Ελλάδα να ακολουθούν.

Είναι χαρακτηριστικό πως τις τελευταίες 4 ημέρες, από τις 9 έως και αύριο 13 Νοεμβρίου η μέση τιμή επίλυσης της αγοράς, που είναι ουσιαστικά η τιμή επίλυσης της Αγοράς Επόμενης Μέρας (DAM price) στο ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας, έχει αυξηθεί 150% από τα 91,92 ευρώ ανά μεγαβατώρα στις 9 Νοεμβρίου στα 229,84 ευρώ ανά μεγαβατώρα αύριο 13 Νοεμβρίου.

Επί της ουσίας μιλάμε για έναν υπερδιπλασιασμό της μέσης τιμής μέσα σε λίγα 24ωρα.

Στην Ουγγαρία η μέση τιμή έχει απογειωθεί στα 306,33 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ σε όλα τα Βαλκάνια είναι πάνω από 200 ευρώ.

Η νέα αυτή «μίνι» ενεργειακή κρίση έρχεται μαζί με τα πρώτα…. κρύα και ανησυχεί ιδιαίτερα τους ενεργειακούς αναλυτές, καθώς φαίνεται πως πλέον η αύξηση της ζήτησης για ηλεκτρική ενέργεια θα συνοδεύεται στην αν. Ευρώπη με ράλι τιμών. Κάτι που μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα σημαντικό διαρθρωτικό πρόβλημα της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Τα αίτια αυτής της νέας ενεργειακής κρίσης αναζητώνται στο πολυπαραγοντικό σχήμα που είχε οδηγήσει σε αυξήσεις τιμών εν μέσου θέρους συν το ζήτημα της Ουκρανίας που πλέον απορροφά σημαντικές ποσότητες ενέργειας από την Ευρώπη.

Η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, μιλώντας το πρωί στην ΕΡΤ και στην εκπομπή «Συνδέσεις» από το Μπακού σχετικά με την αύξηση στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος εξήγησε πως: «Η πρόσφατη άνοδος της τιμής χονδρικής οφείλεται κυρίως στη μείωση της παραγωγής από ανανεώσιμες πηγές λόγω έλλειψης ανέμου και ηλιοφάνειας, σε συνδυασμό με αυξημένη ζήτηση εξαιτίας χαμηλών θερμοκρασιών. Πρόκειται για παροδικό φαινόμενο, το οποίο παρατηρείται σε όλη την Ευρώπη».

Δηλαδή έχουμε μικρή παραγωγή από ΑΠΕ λόγω μικρής απόδοσης στην συγκεκριμένη χρονική στιγμή των αιολικών και των φωτοβολταικών, σε συνδυασμό με την αύξηση των τιμών στο φυσικό αέριο, την αύξηση της ζήτησης αλλά και την αύξηση των εισαγωγών ρεύματος από την Ουκρανία.

Και σαν να μην έφταναν τα δεινά της Ουκρανίας, που από εξαγωγέας ενέργειας έχει καταστεί εισαγωγέας, η πτώση της θερμοκρασίας συνέπεσε με αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου στο hub TTF της Ολλανδίας, που με ένα ράλι το τελευταίο 2μηνο αγγίζει πλέον τα 45 ευρώ η θερμική μεγαβατώρα. Κι αυτό ενώ οι αποθήκες της Ευρώπης είναι γεμάτες κατά 93,4%!

Η κυβέρνηση παρακολουθεί το θέμα με προσοχή, καθώς αν συνεχιστεί η ίδια τάση δεν αποκλείεται να χρειαστούν επιδοτήσεις εκ νέου για τα πράσινα τιμολόγια.

Η μέση τιμή Νοεμβρίου έφτασε στα 130 ευρώ, όταν τον Οκτώβριο έκλεισε στα 90 ευρώ. Αν δεν υπάρξει διόρθωση το επόμενο διάστημα οι κυμαινόμενοι λογαριασμοί του Νοεμβρίου απειλούν με νέες “φωτιές” τα νοικοκυριά τον Δεκέμβρη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: