Σε μάστιγα τείνει να μετατραπεί το φαινόμενο του νοθευμένου «πράσινου» χρυσού, με τους επιτήδειους,
πλέον, να έχουν ανέβει επίπεδο και να εκτελούν δρομολόγια στη Βουλγαρία για φθηνά υλικά και να παρασκευάζουν το προϊόν τους σε παράνομα εργαστήρια, στην Ελλάδα.ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΣΟΛΝΑΡΑΣ
Δεν είναι κρυφό ότι η διακίνηση νοθευμένου ελαιολάδου τελείται με την υποστήριξη ενός ολόκληρου υπόγειου δικτύου, με αποκλειστικό στόχο το κέρδος. Προ τριετίας ο ΕΦΕΤ ανακάλυψε αρκετά… εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα με διάσημες επωνυμίες να διακινούνται σε γνωστές ελαιοπεριοχές, όμως τότε η τιμή στο λάδι κυμαίνονταν σε φυσιολογικά επίπεδα. Πλέον, η τιμή στο λίτρο έχει προσελκύσει και νέους «παίκτες» που δεν διστάζουν να κατασκευάσουν ένα ολόκληρο εργαστήριο παρασκευής και διανομής νοθευμένου ελαιολάδου, με όποιο κόστος, ακόμη και εκείνο της σύλληψης. Όπως στην περίπτωση πατέρα – γιου στα Διαβατά.
«Πολύ υψηλό το ποσοστό νοθευμένου ελαιολάδου στην Ελλάδα»
Το δίκτυο αυτό εξαπλώνεται ακόμη και στις γειτονικές χώρες, όπως στη Βουλγαρία, εκεί όπου οι παράνομοι πωλητές μπορούν να εξασφαλίσουν χαμηλές τιμές στα υλικά τους, όπως σπορέλαιο -μόλις 0,80 λεπτά / λίτρο- και να μεταφέρουν το εμπόρευμά τους ακόμη και σε παλετοδεξαμενές ενός τόνου. Η αιτία εντοπίζεται σε μια «ειδική συνθήκη» μεταξύ μεγαλοχονδρεμπόρων που κατέστησαν πολλά χρόνια πίσω τη Βουλγαρία ως τη νούμερο ένα χώρα που προμηθεύεται σπορέλαιο από την Ουκρανία. Εντύπωση προκαλεί ωστόσο η εκτίμηση του Χρήστου Τσιπέλη, προέδρου του Αγροτικού Συλλόγου Ορμύλιας Χαλκιδικής, ότι ένα μεγάλο ποσοστό του ελαιολάδου που πωλείται στην αγορά της Ελλάδας, είναι νοθευμένο.
«Τουλάχιστον 20 – 30% του ελαιολάδου είναι νοθευμένο. Τα κέρδη είναι μεγάλα. Είναι λογικό οι νέοι “παίκτες” να μυρίζονται κέρδος σε μια τέτοια συνθήκη, όταν το λίτρο έχει εκτοξευτεί πάνω από 10 ευρώ. Φανταστείτε πόση μεγάλη διαφορά έχει με 10 ευρώ / λίτρο στο ελαιόλαδο. Έστω και ένα 10% να νοθέψει υπάρχει ένα πολύ μεγάλο ποσοστό κέρδους» δηλώνει στο ThessToday.gr. Ο ίδιος εξηγεί ότι αυτό το φαινόμενο παρατηρείται και σε μαζικές παραγγελίες για να εξασφαλίσουν ακόμη πιο χαμηλή τιμή στο υλικό τους, το οποίο μαζί με τις χρωστικές ουσίες θα δημιουργήσει το αποτέλεσμα του… εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου. Ένα ακόμη τέχνασμα για την ομαλή μεταφορά υλικών από τη Βουλγαρία στην Ελλάδα, είναι και η… «συμφωνία κυρίων».
«Έχει παρατηρηθεί και το φαινόμενο με χονδρεμπόρους που σε συνεννόηση με παράνομους πωλητές μεταφέρουν το σπορέλαιο από τη γειτονική χώρα στην Ελλάδα, και εμφανίζονται τα δικά τους στοιχεία στα παραστατικά. Με το… αζημίωτο, φυσικά, διότι θα ζητήσουν και ένα ποσοστό από το κέρδος, επειδή τους “κάνουν τη δουλειά”. Υπάρχει και η μέθοδος παραγωγών που ταξιδεύουν στη Βουλγαρία, προμηθεύονται το ηλιέλαιο, δικαιολογούνται ότι το χρειάζονται για συντήρηση στις σταφιδιασμένες ελιές, ενώ στην πραγματικότητα το χρησιμοποιούν για να νοθεύσουν το ελαιόλαδο», δήλωσε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας με νόημα: «Όταν το λίτρο κοστίζει 8 ευρώ, κάτι συμβαίνει».
Τριπλασιάστηκαν οι πολίτες που επισκέφθηκαν τα εξειδικευμένα εργαστήρια – Υποστελεχωμένες οι υπηρεσίες
Η ανησυχία μάλιστα για το νοθευμένο ελαιόλαδο έχει ωθήσει αρκετούς απλούς πολίτες να απευθύνονται σε εξειδικευμένα εργαστήρια ώστε να είναι σίγουροι για την ποιότητα του ελαιολάδου που προμηθεύονται. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα σε μόλις λίγους μήνες, έχουν τριπλασιαστεί τα νούμερα, με τα εργαστήρια της Καλαμάτας να δέχονται διαρκώς άτομα που… απόρησαν, αλλά αγόρασαν ακόμη και πεντάκιλα «εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου» στην τιμή των μόλις 17 ευρώ.
Οι επιστήμονες και οι ελαιοπαραγωγοί υποστηρίζουν ότι για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο νοθείας, πρέπει να ενταθούν οι έλεγχοι από τις αρμόδιες υπηρεσίες, καθώς φαίνεται σύμφωνα με πληροφορίες του ThessToday.gr η υποστελέχωση στα κλιμάκια αυτά να έχει επιφέρει αρνητικά αποτελέσματα στην αγορά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου