Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2023

Έλληνας επιστήμονας βρήκε φάρμακο που μειώνει την αρτηριακή πίεση με μόνο μια δόση το εξάμηνο

 



Μια σημαντική επιστημονική εξέλιξη, στην αντιμετώπιση της πίεσης ,στην οποία συμμετείχε

και Ελληνας επιστήμονας, παρουσιάστηκε σε πρόσφατο επιστημονικό συνέδριο.
Οι επιστήμονες βρήκαν τον τρόπο να αντιμετωπίσουν την πάθηση, με μία εφάπαξ δόση που διαρκεί έξι μήνες ,γεγονός πολύ σημαντικό με δεδομένο, ότι οι ασθενείς σήμερα πρέπει να παίρνουν καθημερινή αγωγή.

Ειδικότερα διαπιστώθηκε ότι μια εφάπαξ ένεση του πειραματικού φαρμάκου zilebesiran ήταν ασφαλής και αποτελεσματική στη μείωση της συστολικής αρτηριακής πίεσης σε άτομα με ήπια έως μέτρια υψηλή αρτηριακή πίεση για έως και έξι μήνες.

Τα συμπεράσματα αυτά περιγράφονται στη μελέτη KARDIA -1 Φάσης 2, που παρουσιάστηκε στις Επιστημονικές Συνεδρίες της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας 2023 στις 11-13 Νοεμβρίου, στη Φιλαδέλφεια. Το zilebesiran είναι ένας υπό έρευνα παράγοντας παρεμβολής RNA που στοχεύει το αγγειοτενσινογόνο (AGT), μια ορμόνη που παράγεται κυρίως στο ήπαρ και συμβάλλει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.

«Η ανεξέλεγκτη υψηλή αρτηριακή πίεση είναι η κύρια αιτία θανάτου και ασθενειών, επομένως υπάρχει ανάγκη για νέες θεραπείες που παρέχουν σταθερό έλεγχο της αρτηριακής πίεσης για μεγαλύτερες χρονικές περιόδους. Αυτό θα βελτιώσει τα αποτελέσματα για τα άτομα με υπέρταση. Η ανεξέλεγκτη υπέρταση αυξάνει επίσης τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης George L. Bakris, καθηγητής ιατρικής στο University of Chicago Medicine.

Σύμφωνα με τη Στατιστική Ενημέρωση της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας για το 2023, οι καρδιακές παθήσεις συνεχίζουν να είναι η νούμερο ένα αιτία θανάτου στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου σχεδόν οι μισοί ενήλικες έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση.

Σε αυτήν την παγκόσμια, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο, τυχαιοποιημένη, διπλά τυφλή δοκιμή, οι ερευνητές διερεύνησαν την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα της χορήγησης zilebesiran σε άτομα με ήπια έως μέτρια υψηλή αρτηριακή πίεση, που ορίζεται ως συστολική αρτηριακή πίεση 135-160 mm Hg, τα οποία είναι χωρίς θεραπεία ή σε σταθερή θεραπεία με έως και δύο αντιυπερτασικά φάρμακα.
Η Οδηγία ACC/AHA 2017 για την Πρόληψη, Ανίχνευση, Αξιολόγηση και Διαχείριση της Υψηλής Αρτηριακής Πίεσης σε Ενήλικες ταξινομεί την υπέρταση σταδίου 1 ως μετρήσεις αρτηριακής πίεσης μεγαλύτερες ή ίσες με 130/80 mm Hg και την υπέρταση σταδίου 2 ως με μετρήσεις μεγαλύτερες ή ίσες με 140/90 mm Hg.

Η διεξαγωγή της μελέτης και τα ευρήματα
Η μελέτη περιελάμβανε 394 ασθενείς με μέση συστολική αρτηριακή πίεση 142 mm Hg. Οι συμμετέχοντες τυχαιοποιήθηκαν για να λάβουν υποδόριες δόσεις zilebesiran (4 ομάδες: 150, 300 ή 600 mg μία φορά κάθε έξι μήνες ή 300 mg μία φορά κάθε τρεις μήνες) ή ένα εικονικό φάρμακο.

Κατά τη διάρκεια της εξάμηνης περιόδου μελέτης, η ανάλυση διαπίστωσε:

Σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες που έλαβαν εικονικό φάρμακο, οι συμμετέχοντες που έλαβαν εφάπαξ δόσεις zilebesiran είχαν μεγαλύτερες από 10 mm Hg μειώσεις, κατά μέσο όρο, στη 24ωρη συστολική αρτηριακή πίεση και μεγαλύτερες από 90% μειώσεις στα επίπεδα της AGT στον ορό, μιας ορμόνης που παράγεται κυρίως σε το συκώτι που συμβάλλει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.
Κατά την παρακολούθηση τριών μηνών, οι συμμετέχοντες σε ομάδες που έλαβαν τις δόσεις 300 mg και 600 mg zilebesiran είχαν μέση συστολική αρτηριακή πίεση 24 ωρών μειωμένη κατά 15 mm Hg ή περισσότερο κατά μέσο όρο.
Μετά από έξι μήνες, τα άτομα που έλαβαν zilebesiran είχαν σημαντικά περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν 24ωρη μέση μείωση της συστολικής αρτηριακής πίεσης κατά 20 mm Hg ή περισσότερο κατά μέσο όρο χωρίς να λαμβάνουν πρόσθετα φάρμακα για την υψηλή αρτηριακή πίεση.
Τα άτομα που έλαβαν zilebesiran είχαν περισσότερες πιθανότητες να επιτύχουν 24ωρες μέσες μετρήσεις συστολικής αρτηριακής πίεσης 130 mm Hg ή λιγότερο στους έξι μήνες.
Επιπλέον, οι συμμετέχοντες και στις τέσσερις ομάδες zilebesiran παρουσίασαν σταθερά σημαντικά μεγαλύτερες μειώσεις στη συστολική αρτηριακή πίεση τόσο την ημέρα όσο και τη νύχτα. Αναφέρθηκαν χαμηλά ποσοστά ανεπιθύμητων ενεργειών σχετιζόμενων με το zilebesiran, με τις πιο συχνές να είναι ήπιες αντιδράσεις στο σημείο της ένεσης. Δεν παρατηρήθηκαν κλινικά σχετικές αλλαγές στη νεφρική ή ηπατική λειτουργία.

«Η μελέτη μας δείχνει ότι είτε τριμηνιαίες είτε εξαμηνιαίες δόσεις zilebesiran μπορούν να μειώσουν αποτελεσματικά και με ασφάλεια την αρτηριακή πίεση σε ασθενείς με ανεξέλεγκτη υπέρταση», είπε ο Δρ. Bakris και κατέληξε:

«Είναι ευρέως γνωστό ότι μειώσεις της συστολικής αρτηριακής πίεσης μεγαλύτερες ή ίσες με 5 mm Hg συνδέονται με μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου. Αυτά τα αποτελέσματα ενισχύουν τη δυνατότητα του zilebesiran να παρέχει σταθερό έλεγχο της αρτηριακής πίεσης, να βελτιώνει την τήρηση της φαρμακευτικής αγωγής μέσω σπάνιων δόσεων και, στη συνέχεια, να βελτιώνει τα αποτελέσματα για άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση».

Πηγή: oloygeia.gr

romioitispolis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: