Οι αυξήσεις που καταγράφονται στα ράφια των σούπερ μάρκετ έχουν ξεπεράσει
κατά μέσο όρο το 50% και έτσι το πολυδιαφημιζόμενο market pass, του οποίου η εφαρμογή «άνοιξε» σήμερα καθίσταται μία μεγάλη πολιτική «τρύπα στο νερό».Στην κυβέρνηση όμως ελπίζουν πως με την κατάλληλη «επικοινωνιακή» διαχείριση λίγο πριν τις εκλογές θα ξεγελάσει τους πολίτες και τον πόνο τους για την ακρίβεια που τους έχει «βουλιάξει» σε απελπισία τα τελευταία δύο χρόνια.
Με λίγα λόγια οι αυξήσεις θα φτάνουν το 50% και το market pass θα επιστρέφει στον καταναλωτή ένα 10%!
Υπενθυμίζουμε πως το μηνιαίο όριο αγορών ανά νοικοκυριό, επί του οποίου λαμβάνει την ενίσχυση 10%, ανέρχεται σε 220 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό, αυξανόμενο κατά 100 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού και έως 1.000 ευρώ αγορές.
Τα ποσά φαντάζουν αστεία μπροστά στις ανατιμήσεις.
Να πούμε επίσης ότι αυτές οι «επιδοτήσεις» δεν είναι «δώρο» της κυβέρνησης, καθώς προέρχονται από τους φόρους του ελληνικού λαού.
Το 24% ΦΠΑ που πληρώνουν όλοι στις ανατιμημένες τιμές, βγάζει τεράστια έσοδα για το κράτος το οποίο επιλέγει να δώσει ένα πολύ μικρό μέρος πίσω στους πολίτες για να αναφωνήσουν «τι καλά, ανάσανα».
Έως 15 Μαρτίου 2023 (χωρίς να αποκλείεται και τυχόν παράταση πάντως) θα μπορούν οι πολίτες να ενταχθούν στο πρόγραμμα.
Η εφαρμογή MARKET PASS για την κάρτα αγορών έκανε πρεμιέρα λίγη ώρα μετά τα μεσάνυχτα, ξημερώματα Τρίτης. Οι αιτήσεις γίνονται στο vouchers.gov.gr/marketpass.
Οικονομικός στραγγαλισμός
Οσον αφορά τον Αρμαγεδδώνα ακρίβειας που πλήττει τα νοικοκυριά και γεμίζει τον δημοσιονομικό χώρο, η σύγκριση, πάντα με τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού μεταξύ του 2019 (όταν δεν είχε μπει στη ζωή μας το target model στη λιανική τιμή ρεύματος) και του 2022, είναι ενδεικτική του στραγγαλισμού της κοινωνίας.
Οι εισπράξεις ΦΠΑ το 2019 ανήλθαν σε 17,792 δισ. ευρώ. Αντίστοιχα, οι εισπράξεις του 2022 ήταν 21,422 δισ. ευρώ. Σε ποσοστιαία μέτρηση ανήλθαν σε 16,94%. Εκεί κινείται και η αύξηση των προϊόντων ευρείας κατανάλωσης. Τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού είναι δηλωτικά της κατάστασης. Αλλωστε και το ΙΝΕ ΓΣΕΕ σε αυτά τα στοιχεία βασίζεται και καταδεικνύει στην έκθεσή του για την αύξηση του κατώτατου μισθού το 2023 ότι εντός του 2022 και παρά τις μισθολογικές αυξήσεις υφίστανται βίαιη μείωση του πραγματικού εισοδήματος και υποβάθμιση του επιπέδου διαβίωσης των νοικοκυριών και των εργαζομένων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου