Στο «κόκκινο» βρίσκονται αυτή την περίοδο τα νοσοκομεία καθώς συνυπάρχουν ο κορωνοϊός, η γρίπη
καθώς και άλλες λοιμώξεις.Σύμφωνα με το OPEN «ασφυκτική» ήταν η εικόνα την Παρασκευή στο «Λαϊκό» νοσοκομείο. Τα κύρια χαρακτηριστικά ήταν οι πολύωρες αναμονές και τα ράντζα που είχαν «κατακλύσει» τους διαδρόμους αλλά και στα δωμάτια.
Όπως καταγγέλλουν συγγενείς ασθενών, οι δικοί τους άνθρωποι νοσηλεύονται μέσα σε δωμάτια πάνω σε φορεία.
«Υπάρχουν ράντζα απέξω, βάζουν και φορεία μέσα στα δωμάτια που είναι τρίκλινα, βάζουν και τέταρτο φορείο»,καταγγέλουν οι πολίτες.
Παράλληλα, οι υποδομές είναι πολύ φτωχές καθώς όπως αναφέρουν οι αγανακτισμένοι πολίτες «δεν υπήρχε ούτε σεντόνι»!
Φουλ πληρότητα έχει και το «Αττικόν» νοσοκομείο καθώς έχει καλυφθεί το 100%. Τα ράντζα μπορεί να μην φτάνουν τα 120 όπως στην προηγούμενη εφημερία, ωστόσο, αρκετά ράντζα συνεχίζουν να παραμένουν.
Αναφορά στην πίεση που δέχεται το ΕΣΥ από την συνύπαρξη της γρίπης με τον κορωνοϊό και στην τραγική κατάσταση στην οποία έχουν επέλθει τα νοσοκομεία της χώρας, ειδικά στις εφημερίες, έκανε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη.
Ενδεικτική ήταν η κατάσταση που επικράτησε σε τρεις εφημερίες του Σισμανόγλειου. Συγκεκριμένα, στις 9/1, 13/1 και 17/1, οι άνθρωποι περίμεναν στα ΤΕΠ (τμήμα επειγόντων περιστατικών) ατελείωτες ώρες προκειμένου να εξεταστούν και να νοσηλευτούν. Ως εκ τούτου, η ΕΙΝΑΠ εξέδωσε ανακοίνωση γνωστοποιώντας την τραγική κατάσταση του νοσοκομείου.
«Υπήρχαν πολλά περιστατικά, που ενώ είχε τελειώσει η εφημερία, είχαν μείνει στα επείγοντα. Είναι ένα φαινόμενο που συμβαίνει…υπήρχε πάντα, υπάρχει και εάν δεν λυθεί με τους τρόπους με τους οποίους εισηγηθήκαμε και γνωρίζοντας πώς πρέπει να διαχειριστούμε την κατάσταση, δεν πρόκειται να λυθεί ποτέ» είπε αρχικά η Ματίνα Παγώνη, τονίζοντας πως είναι σημαντικό για κάθε υπουργείο και κάθε υπουργό να κάνει σωστή κατανομή εφημέρευσης του πακέτου των νοσοκομείων που εφημερεύουν:
«Έχει σημασία πόσα και ποια νοσοκομεία εφημερεύουν την ημέρα. Το θέμα
είναι τεχνικό, πρέπει να μπουν συγκεκριμένες ομάδες τις ημέρες που
εφημερεύουν, να νοικοκυρευτούν τα τμήματα επειγόντων περιστατικών και να
ενισχυθούν τα τμήματα στις κλινικές».
Ιώσεις και κορωνοϊός
Το άκρως μεταδοτικό στέλεχος CH.1.1 του κορωνοϊού, γνωστό ως «Όρθρος», βρίσκεται στην Ελλάδα εδώ και τουλάχιστον δυόμιση μήνες, αναφέρει ο ΕΟΔΥ στην τελευταία έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης. Συνολικά 93 δείγματα έχουν βρεθεί θετικά στη νέα υποπαραλλαγή της Όμικρον τις τελευταίες δέκα εβδομάδες.
Στο πλαίσιο αυτό, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ σημείωσε πως πρόκειται για μία πολύ μεταδοτική μετάλλαξη και βάσει στοιχείων αφορά το ανώτερο αναπνευστικό σύστημα. Σημειώνεται πως η μετάλλαξη «Όρθρος» ξεκίνησε στη Βρετανία, όπου αποτελεί το 23.1% των κρουσμάτων.
Στην εξέλιξη της γρίπης και του κορωνοϊού στην χώρας μας αλλά και στην σημασία των εμβολίων αναφέρθηκε ο επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης.
Όπως είπε, μιλώντας στην ΕΡΤ «τα επιδημιολογικά στοιχεία δείχνουν ότι έχουμε περάσει την κορύφωση της γρίπης και είμαστε σε μια πτωτική τάση. Βέβαια θα πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί γιατί πολλές φορές κάνει ταλαντώσεις και δεν είναι συνεχής η κάθοδος. Σίγουρα είμαστε σε μια φάση καλύτερη από ό,τι ήμασταν πριν δύο εβδομάδες».
Και πρόσθεσε:
«Δεν θα δούμε επιπέδωση στη γρίπη, θα ξεκινήσει η κάθοδος, αν έχει ήδη ξεκινήσει μέχρι τέλος Φεβρουαρίου θα έχει ολοκληρωθεί. Δηλαδή πιο νωρίς από ότι το περιμέναμε».
Καθησυχαστικός εμφανίστηκε και για τον κορωνοϊό σημειώνοντας πως βρισκόμαστε σε μια επιπέδωση των κρουσμάτων.
Όσο για τις μεταλλάξεις ανέφερε πως δεν πρέπει να προκαλούν ανησυχία.
«Δεν είδαμε κάτι με την μετάλλαξη Κένταυρος. Δεν έχουμε αρκετά στοιχεία για την Κράκεν, όμως στις χώρες που επικράτησε το σύστημα υγείας δεν έδειξε να πιέζεται».
Παράλληλα, έσπευσε να τονίσει πως «όσα συμβαίνουν στην Κίνα δεν θα μας επηρεάσουν εδώ».
Καταλήγοντας είπε πως οι πολίτες καλό θα ήταν να κάνουν το εμβόλιο της γρίπης και του κορωνοϊού καθώς είναι δοκιμασμένα και χωρίς παρενέργειες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου