Οι αντι-ρωσικές κυρώσεις έχουν προκαλέσει μία άνευ προηγουμένου οικονομική κρίση
Μία νέα κυβερνητική κρίση μαστίζει την Βρετανία και πλέον είναι πιθανή η ανατροπή και της Λιζ Τρας μετά από αυτήν του Μπόρις Τζόνσον μετά την καρατόμηση του υπουργού Οικονομικών, Κουάσι Κουαρτένγκ καθώς, πάνω από 20 πρωτοκλασάτα στελέχη των Τόρις της ζητούν να προχωρήσει σε νέες αλλαγές σχετικά με την οικονομική της ατζέντα.
Η ουσία όμως των πολιτικών ανατροπών βρίσκεται στις αντι-ρωσικές κυρώσεις. Η ακρίβεια έχει διαλύσει τις δυτικές κοινωνίες και τους πολίτες δεν τους ενδιαφέρει ο προσωπικός πόλεμος που έχουν κηρύξει οι δυτικές κυβερνήσεις κατά της Ρωσίας.
Αυτό που ξέρουν είναι πως δεν μπορούν πλέον να βγάλουν την χρονιά τους…
Επί της ουσίας οι «αντάρτες» των Τόρις της επιβάλουν την πολιτική που θα ακολουθήσει ενώ σκέφτονται ακόμη και την αλλαγή ηγεσίας προκειμένου να μην αμαυρωθεί κι άλλο η εικόνα του κόμματος, επισημαίνει ο βρετανικός Τύπος.
Όπως αναφέρουν το BBC και η εφημερίδα «Daily Μail», τις τελευταίες ώρες έχει ξεσπάσει εσωκομματικός πόλεμος στο κυβερνών κόμμα ύστερα από την απόφαση της Λιζ Τρας να καρατομήσει με συνοπτικές διαδικασίες τον υπουργό Οικονομικών για να σώσει την καρέκλα της.
Το γεγονός ότι έπαυσε από τα καθήκοντά του την «αδελφή ψυχή της», μετά την έντονη δυσαρέσκεια των Συντηρητικών για τον πρόγραμμα του Κουαρτένγκ αναφορικά με τον μίνι προϋπολογισμό, έχει προκαλέσει αναμπουμπούλα στην κυβέρνηση της Ντάουνινγκ Στριτ.
Σύμφωνα με το BBC, η πρωθυπουργός της Γηραιάς Αλβιώνας αναζητά τρόπους για να ηρεμήσει τα πρωτοκλασάτα στελέχη των Τόρις που αντιδρούν έντονα στην οικονομική πολιτική που προωθεί ή για να δώσει το «φιλί της ζωής» στην οικονομία, κυρίως όμως για να ανακουφίσει τα βρετανικά νοικοκυριά καθώς οι τιμές σε βασικά είδη, αλλά και στα καύσιμα έχουν αυξηθεί κατακόρυφα.
Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα «Daily Mail», πάνω από 20 υψηλόβαθμα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος ασκούν ασφυκτικές πιέσεις στην πρωθυπουργό να κάνει κι άλλες αλλαγές στο οικονομικό της πρόγραμμα.
Μέσα σε οκτώ λεπτά, τόσο διήρκεσε η χθεσινή συνέντευξή Τύπου που παραχώρησε η Βρετανή πρωθυπουργός, ανακοίνωσε ότι παύει από τα καθήκοντά του τον πρώτο μαύρο Βρετανό υπουργό Οικονομικών στην ιστορία της χώρας.
Η χθεσινή της ομιλία, σύμφωνα με την «Daily Mail», δεν σχολιάστηκε θετικά από τα στελέχη του κόμματος των Συντηρητικών ενώ οι Εργατικοί βρήκαν την ευκαιρία να την σχολιάσουν σκωπτικά.
Η Λιζ Τρας μίλησε σαν «ρομπότ», δεν έδειχνε να έχει καμία ευθύνη για την καρατόμηση του υπουργού της ο οποίος θεωρείται και στενός σύμμαχός της, μόλις 39 ημέρες αφότου του εμπιστεύτηκε το νευραλγικό χαρτοφυλάκιο. Απλά, τον θυσίασε για να σωθεί η ίδια…
Διάδοχος του Κουαρτένγκ είναι ο Τζέρεμι Χαντ, ο τέταρτος που αναλαμβάνει το νευραλγικό υπουργείο μέσα σ΄ έναν χρόνο.
Υπενθυμίζεται ότι, η Τρας έδωσε «σήμα» στον Κουαρτένγκ, τον παλαιότερο και στενότερο πολιτικό σύμμαχό της και συν-αρχιτέκτονα του σχεδίου της για την ανάπτυξη, να επιστρέψει εσπευσμένα από την Ουάσινγκτον, όπου είχε συνάντηση με αξιωματούχους του ΔΝΤ.
Μόλις πέρασε το κατώφλι της Ντάουνινγκ Στριτ, η Τρας τον… απέλυσε.
Εμπειρογνώμονες του υπουργείου Οικονομικών της Βρετανίας δήλωσαν στην εφημερίδα «Guardian» ότι οι δυο τους έχουν διαφορετικές απόψεις σχετικά με το πόσο μακριά πρέπει να φτάσει η κυβέρνηση στην ανατροπή βασικών στοιχείων του σχεδίου της Τρας για να σταθεροποιήσει τις αγορές και να κατευνάσει τους ανήσυχους συντηρητικούς βουλευτές.
Τόνισαν ότι ο Κουαρτένγκ πίεζε για μια πλήρη υποχώρηση της πολιτικής για τον εταιρικό φόρο αυξάνοντάς τον από το σημερινό συντελεστή 19% στο προγραμματισμένο 25%.
Η αρχή του τέλους για τον Κουάρτενγκ, αν και εξαιρετικά έμπιστος της Τρας, σχολιάζει το BBC, ξεκίνησε από τον μίνι προϋπολογισμό στις 23 Σεπτεμβρίου, με τον οποίο ανακοίνωσε 45 δισεκατομμύρια λίρες σε μη κοστολογημένες φορολογικές περικοπές.
Σύμφωνα με την «Daily Mail», oι αντάρτες βουλευτές των Tόρις που διαφωνούσαν με την οικονομική πολιτική του Κουαρτένγκ, της έδωσαν 17 ημέρες διορία για να παραμείνει στον πρωθυπουργικό θώκο προκειμένου να βρει μία λύση στο θέμα του μίνι προϋπολογισμού που έχει διχάσει το κυβερνών κόμμα.
Εάν δεν βελτιωθεί το οικονομικό κλίμα, η καρέκλα της τρίζει με τους αντάρτες να ζητούν αλλαγή ηγεσίας, σχολιάζουν πολλά σημερινά βρετανικά δημοσιεύματα.
Η Τρας θα μπορούσε να αντικατασταθεί από δύο πρωτοκλασάτα στελέχη του Συντηρητικού Κόμματος, τους Ρίσι Σουνάκ και Πένι Μόρνταντ, όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Guardian».
«Δεν είναι τυχαίο», όπως σχολιάζει η «Daily Mail» ότι, περίπου 20 υψηλόβαθμα στελέχη των Συντηρητικών συγκεντρώθηκαν πρόσφατα στα γραφεία ενός πρώην υπουργού.
Οι περισσότεροι από τους παρευρισκόμενους ήταν υποστηρικτές του πρώην υπουργού Οικονομικών, Ρίσι Σουνάκ, ενώ πολλοί είχαν αναλάβει χαρτοφυλάκιο στην κυβέρνηση Τζόνσον.
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Κουάσι Κουαρτένγκ από την πλευρά του επιβεβαίωσε χθες την αποπομπή του μέσω Twitter και αναγνώρισε επίσης αναταραχή της αγοράς μετά τον μίνι προϋπολογισμό που ανακοίνωσε στις 23 Σεπτεμβρίου.
«Το οικονομικό περιβάλλον έχει αλλάξει γρήγορα» από τότε που αποκάλυψε τα σχέδιά του, τα οποία περιλάμβαναν φορολογικές περικοπές ύψους 45 δισεκατομμυρίων λιρών», γράφει στο χθεσινό του μήνυμα στο Twitter.
Ο «μίνι προϋπολογισμός» που προωθούσε ώθησε τη λίρα σε ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου, ανέβασε το κόστος του κρατικού δανεισμού και τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων και οδήγησε σε μια άνευ προηγουμένου παρέμβαση της Τράπεζας της Αγγλίας.
Όλα αυτά είναι πρωτοφανή και θεωρείται υπεύθυνη η ίδια η Λιζ Τρας, αλλά στην πραγματικότητα είναι αποτέλεσμα των αντι-ρωσικών κυρώσεων που έχουν δημιουργήσει μία άνευ προηγουμένου κρίση παντού.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου