«Μας ζηλεύουν οι Έλληνες γιατί είμαστε παγκόσμιος παράγοντας»
Σε νέες πολεμικές και άκρως προσβλητικές για την Ελλάδα δηλώσεις, προχώρησε σήμερα ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μ.Τσαβούσογλου λέγοντας μάλιστα πως «Η Τουρκία θα κάνει έρευνες, γεωτρήσεις και εμπόριο ακόμη κι αν ο κόσμος σταθεί απέναντί μας, όποιος κι αν είναι».
Δηλαδή ανακοίνωσε ότι η Τουρκία θα προχωρήσει σε γεωτρήσεις με βάση το τουκρολιβυκό μνημόνιο και άρα θα το πράξει μέσα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα νοτίως της Κρήτης την οποία θεωρούν ότι είναι μέρος της λιβυκής «ΑΟΖ».
Απαξίωσε εκ νέου την Ελλάδα και την χαρακτήρισε «αξιολύπητη» και «ζητιάνα» ενώ είπε πως… «νιώθει άβολα με την Τουρκία να είναι παγκόσμιος παράγοντας».
«Όποιος καβαλάει ένα αυτοσχέδιο άλογο πέφτει γρήγορα. Μην λέτε συνέχεια ότι πίσω μου είναι οι ΗΠΑ και πίσω μου η ΕΕ. Έχεις μπροστά σου μια δυνατή Τουρκία» διεμήνυσε, προσθέτοντας «στην ιστορία, ο Τούρκος στρατιώτης σε έριξε στη θάλασσα κι επειδή δεν μπόρεσες να το χωνέψεις, είσαι παντού εχθρικούς με τους Τούρκους».
Ο Τσαβούσογλου διερωτήθηκε γιατί ενοχλούνται η ΕΕ, η Ελλάδα και η Αίγυπτος για την τουρκολιβυκή συμφωνία, λέγοντας ότι η Τουρκία είναι ο σημαντικότερος παράγοντας για τη Λιβύη και έχει μόνον έναν στόχο, τη σταθερότητά της.
«Η Ελλάδα είναι αξιολύπητη. Είναι σε τόσο αξιολύπητη κατάσταση που πάνε σε άλλες χώρες και κλαίνε και ζητιανεύουν», είπε, με εμφανή προσβλητική διάθεση.
Δεν θα υπήρχε συμφωνία για τα σιτηρά εάν η Τουρκία επέβαλε κυρώσεις στη Ρωσία
«Αν είχαμε ακολουθήσει τη Δύση, δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε τη συμφωνία για τα σιτηρά» δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αναφερόμενος στην απόφαση της Άγκυρας να μην επιβάλλει κυρώσεις στη Ρωσία, όπως οι χώρες της Δύσης.
Ο Τσαβούσογλου σημείωσε ότι η Τουρκία είναι η μόνη χώρα του ΝΑΤΟ που έχει επισκεφθεί τόσο την Ουκρανία όσο και τη Ρωσία από την έναρξη του πολέμου.
Πάντως, παραδέχθηκε ότι το σενάριο της ειρηνευτικής διαδικασίας δεν υπάρχει πλέον στο τραπέζι. «Δυστυχώς η διαπραγματευτική και ειρηνευτική διαδικασία έχει απομακρυνθεί. Αυτή η ευκαιρία χάθηκε. Βλέπουμε επεμβάσεις τρίτων χωρών. Ειδικά το δημοψήφισμα της Ρωσίας για την προσάρτηση και η ανακοίνωση γι’ αυτή έκανε τα βήματα πιο δύσκολα», ανέφερε.
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι η Τουρκία ακολούθησε πολιτική αρχών από την αρχή. Ωστόσο διαβεβαίωσε ότι σε αντίθεση με τις τιμές στην ενέργεια, «η Τουρκία δεν υποφέρει από ελλείψεις φυσικού αερίου», κάτι που συμβαίνει σε άλλες χώρες.
«Δεν συμμετέχουμε ποτέ σε μονομερείς κυρώσεις. Πρέπει να υπάρξει βιώσιμη κατάπαυση του πυρός, μία δίκαιη ειρήνη για την Ουκρανία. Ως Τουρκία, υποστηρίζουμε την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας» σημείωσε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου