Σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό τι να λέμε τώρα; Η κυβέρνηση, που τον περασμένο Δεκέμβριο στον
κρατικό προϋπολογισμό 2022 είχε προβλέψει ετήσιο πληθωρισμό 0,8% ενώ η ΕΛΣΤΑΤ είχε ανακοινώσει ήδη 3,4% για τον Οκτώβριο 2021, υποστηρίζει στο προσχέδιο ότι ο πληθωρισμός, που με βάση τα τελευταία στοιχεία του Σεπτεμβρίου έχει εκτροχιαστεί στο 12,1%, θα κλείσει το 2022 στο 8,8% και ότι το 2023 θα υποχωρήσει στο 3%. Οι άστοχες αυτές προβλέψεις που υποτιμούν τον πληθωρισμό εννοείται ότι οφείλονται σε συνειδητή επιλογή ώστε να μη δίνεται έρεισμα στις κατηγορίες της αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση αφήνει ανεξέλεγκτη την ακρίβεια ή να μη δίνεται έδαφος στα αιτήματα περί μείωσης του ΦΠΑ στα τρόφιμα ή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα. Είναι σχεδόν σίγουρο πάντως ότι μέχρι τα τέλη του 2023 η κυβέρνηση θα αλλάξει τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό.Ελαφρύνσεις για ελάχιστους
Σε ό,τι αφορά τα μέτρα ελάφρυνσης, με βάση όσα δήλωσαν οι αρμόδιοι υπουργοί Χρήστος Σταϊκούρας και Θόδωρος Σκυλακάκης το προσχέδιο προϋπολογισμού περιέλαβε τα δημοσιονομικά μέτρα 3,2 δισ. ευρώ των εξαγγελιών της ΔΕΘ και επιπλέον 1 δισ. ευρώ αποθεματικό για την επιδότηση των λογαριασμών του ρεύματος.
Να υπενθυμίσουμε με την ευκαιρία ότι οι παρεμβάσεις που εξήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ ήταν η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για δημόσιους υπαλλήλους και συνταξιούχους, ένα μέτρο χωρίς όφελος για όσους έχουν αποδοχές έως 1.000 ευρώ τον μήνα, όπως είναι το 80% των συνταξιούχων και μεγάλο μέρος των δημόσιων υπαλλήλων, με πολύ μικρό όφελος της τάξης των 5-10 ευρώ τον μήνα για όσους έχουν αμοιβές στη ζώνη των 1.000-1.200 ευρώ και μεγαλύτερο όφελος για τα λίγα ανώτατα στελέχη του δημοσίου που παίρνουν υψηλούς μισθούς. Ηταν επίσης η αύξηση των κύριων συντάξεων κατά 6% για το ήμισυ των συνταξιούχων που δεν λαμβάνουν προσωπική διαφορά, η οποία αποκαθιστά μόνο το μισό των εισοδηματικών απωλειών τους το 2022 λόγω του πληθωρισμού και ήταν, τέλος, η επέκταση του μειωμένου ΦΠΑ σε μεταφορές, καφέ, μη αλκοολούχα ποτά, γυμναστήρια, σχολές χορού, κινηματογράφους και τουρισμό.
Υπό συζήτηση βρίσκεται, χωρίς να υπάρχει ακόμη πρόβλεψη, η επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης με 25 λεπτά το λίτρο για το 2023. Και βέβαια δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για τη μείωση των συντελεστών ΦΠΑ κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες, από το 24% στο 22% και από το 13% στο 11% με διατήρηση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ 6%, που θα ήταν επωφελής στη σημερινή πληθωριστική συνθήκη, ιδίως για τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα, μολονότι η ΝΔ είχε δώσει προεκλογικά ανάλογη υπόσχεση – προφανώς για να μη μειωθούν τα δημόσια έσοδα.
Από τώρα αυξήσεις 140% στους καταναλωτές, ώστε να χρηματοδοτήσουν με τα δικά τους λεφτά τις μελλοντικές επιδοτήσεις τους
Το υπουργείο Ενέργειας (ΥΠΕΝ) αυξάνει 140% τις χρεώσεις ΥΚΩ (υπηρεσίες κοινής ωφέλειας ) για να μαζέψει από τους καταναλωτές τα λεφτά των επιδοτήσεων για το 2023.
Από αυτό τον μήνα σχεδόν όλες οι κατηγορίες καταναλωτών χαμηλής και μεσαίας τάσης, δηλαδή νοικοκυριά, μικρές επιχειρήσεις, μεσαίες βιομηχανίες και αγρότες, θα κληθούν να καταβάλουν ένα νέο χαράτσι για το ρεύμα μέσω της αύξησης των ΥΚΩ.
Οι ΥΚΩ είναι μια από τις λεγόμενες ρυθμιζόμενες χρεώσεις στα τιμολόγια ηλεκτρισμού κι αποτελούν κατά κάποιον τρόπο πληρωμή με χαρακτηριστικά κοινωνικής αλληλεγγύης, αφού καλύπτουν τα κόστη του κοινωνικού τιμολογίου για τους ευάλωτους και τα αυξημένα κόστη ηλεκτροπαραγωγής των μονάδων των πολλών ελληνικών νησιών που λειτουργούν με πετρέλαιο.
Οι ΥΚΩ αντιστοιχούν σε γενικές γραμμές στο 5-27% κάθε λογαριασμού ρεύματος, ανάλογα με την κατανάλωση, κι ενώ χρόνια τώρα το ΥΠΕΝ κι άλλοι φορείς μάς έλεγαν πως όταν γίνει επιτέλους η διασύνδεση του ηπειρωτικού δικτύου με τις Κυκλάδες και την Κρήτη οι ΥΚΩ θα μειωθούν, τώρα που επιτέλους έγινε η διασύνδεση το ΥΠΕΝ, αντιθέτως, αποφάσισε να αυξήσει τις ΥΚΩ, προκειμένου να μαζέψει λεφτά για να τα δώσει σε ενεργειακές επιδοτήσεις.
Οι σχετικές ανακοινώσεις έγιναν τον Αύγουστο και από τον Οκτώβριο οι καταναλωτές, σαν να μην τους έφταναν οι αυξήσεις στις τιμές της κιλοβατώρας από τους παρόχους, θα πρέπει να πληρώσουν και αυξήσεις κατά 140% για τις χρεώσεις των ΥΚΩ.
Τα πρόσθετα έσοδα από τις αυξήσεις των ΥΚΩ υπολογίζονται σε 300 εκατ. ευρώ ετησίως και μαζί με τα έσοδα από το πλαφόν στους ηλεκτροπαραγωγούς θα πάνε στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, ώστε από κοινού με το 1 δισ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό 2023, όπως αναφέρεται στο προσχέδιο, να χρηματοδοτηθούν οι κρατικές επιδοτήσεις στο ρεύμα ύψους 9,5 δισ. ευρώ για το 2023.
Έτσι, λοιπόν, για να επιδοτήσει την αισχροκέρδεια στην ενέργεια και επειδή δεν φτάνουν τα έσοδα του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης από τα πλαφόν στις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής ούτε θα έχει πια περιθώρια ώστε να χρηματοδοτεί αυξημένες επιδοτήσεις ο κρατικός προϋπολογισμός το 2023, το ΥΠΕΝ επιβάλλει από τώρα αυξήσεις 140% στους καταναλωτές, ώστε να χρηματοδοτήσουν με τα δικά τους λεφτά τις μελλοντικές επιδοτήσεις τους!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου