Ημέρα ανακοινώσεων η σημερινή για την Ελλάδα και την Ολλανδία, αναφορικά με τα τιμολόγια
ρεύματος. Ωστόσο, η φύση των ανακοινώσεων είναι διαφορετική, καθώς στην Αθήνα οι πάροχοι ηλεκτρικού ρεύματος θα ανακοινώσουν τη… λυπητερή για τον μήνα Οκτώβριο, σχετικά με τις τιμές της κιλοβατώρας, την ώρα που στο Άμστερνταμ ανακοινώνεται το «φρένο» στις αυξήσεις μέσω επιβολής πλαφόν.Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, το πλαφόν θα επιβληθεί από την 1η Ιανουαρίου 2023 προκειμένου να προστατευτούν οι καταναλωτές από τις αυξανόμενες τιμές, ενώ θα υπάρξει περιορισμός των τιμών στα επίπεδα του περασμένου Ιανουαρίου, σχετικά με τη μέση κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου στα νοικοκυριά.
Την ώρα που στην Ελλάδα η κυβέρνηση αφήνει ανεξέλεγκτους τους παρόχους, «επιδοτώντας» μάλιστα κερδοσκοπικές πρακτικές, οι αντίστοιχες εταιρείες στην Ολλανδία δεσμεύονται για «πάγωμα» στις διακοπές ρεύματος τους επόμενους έξι μήνες, προσφέροντας μάλιστα συμβόλαια σταθερής τιμής με επαυξημένη διάρκεια.
Η ολλανδική κυβέρνηση «τρέχει» σχέδιο ύψους 16 δισεκατομμυρίων ευρώ για την ανακούφιση των πολιτών απέναντι στις αυξήσεις των τιμών ενέργειας, ενώ στο «τραπέζι» βρίσκεται και η αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 10%.
Τη στιγμή που σε κάποιες περιοχές της βόρειας Ελλάδος άναψαν οι πρώτες σόμπες, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων αναζητά ακόμα ποιον μήνα αναφοράς θα ορίσει για να επιβάλει πλαφόν στις τιμές στα καυσόξυλα και τα πέλετ.
Τιμές που έχουν πάρει φωτιά, με τον Άδωνι Γεωργιάδη να επαναλαμβάνει χθες τις εξαγγελίες που είχε κάνει πριν από μία εβδομάδα. Όσο, δε, καθυστερεί οι τιμές θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν. Ήδη στην Αττική οι τιμές των καυσόξυλων παρουσιάζονται αυξημένες κατά 30%, φτάνοντας στα 130 ευρώ/κ.μ. από 100 ευρώ/κ.μ που ήταν πέρυσι. Ακόμα μεγαλύτερη αύξηση, της τάξης του 60%, καταγράφουν οι τιμές στη βόρεια Ελλάδα. Έχουν διαμορφωθεί μεταξύ 120 ευρώ και 130 ευρώ/κ.μ. Από 75-85 ευρώ/κ.μ. που κυμαίνονταν πέρυσι. Όσον αφορά στα πέλετ, οι τιμές τους αυξήθηκαν κατά 100%, φτάνοντας στα 500-600 ευρώ ανά τόνο από 240-270 ευρώ ανά τόνο που ήταν πέρυσι.
«Αντιλαμβανόμαστε μια αύξηση στις τιμές στα ξύλα και τα πέλετ, και είναι λογικό να υπάρχει σε σχέση με πέρυσι, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και της ενεργειακής κρίσης. Δεν είναι, όμως, λογικό να βλέπουμε τόσο μεγάλες αυξήσεις. Για να το φρενάρουμε θα εφαρμόσουμε πλαφόν στο περιθώριο κέρδους, όπως κάνουμε για τα τρόφιμα και διάφορα άλλα προϊόντα. Με τις υπηρεσίες του υπουργείου συζητάμε ποιον μήνα αναφοράς θα ορίσουμε» είπε ο κ. Γεωργιάδης.
Καμία εμπιστοσύνη δεν έχουν οι πολίτες στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς πιστεύουν ότι οδηγεί τη χώρα στα βράχια με τη διαχείριση της οικονομικής και ενεργειακής κρίσης. Δεν πείστηκαν οι Ελληνες ούτε από αυτά που άκουσαν από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ.
Τα παραπάνω δεν αποτελούν σχόλιο, αλλά είναι αποτελέσματα της
πανελλαδικής δημοσκόπησης, που διενήργησε η εταιρία R.P. REALPOLLS LTD.
Το διάστημα κατά το οποίο διεξήχθη η έρευνα ήταν από 12/09/2022 έως
13/09/2022, αμέσως μετά δηλαδή τις εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη από
τη Θεσσαλονίκη.
Ο τρόπος διεξαγωγής της έρευνας ήταν τηλεφωνικός (μηνύματα σε κινητά
τηλέφωνα με τυχαία δειγματοληψία και χρήση κωδικών μίας χρήσης) με χρήση
δομημένου ερωτηματολογίου, ενώ το σύνολο του δείγματος ήταν 1.905 άτομα
17 ετών και άνω.
Περισσότεροι από τους μισούς από όσους ρωτήθηκαν θεωρούν ότι η Ελλάδα
οδεύει προς τη λάθος κατεύθυνση, συγκεκριμένα το 56,7% απάντησε ότι
αρμενίζουμε στραβά, ενώ το 37,1% απάντησε πως η χώρα κινείται προς τη
σωστή κατεύθυνση και το υπόλοιπο 6,2% δεν απάντησε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου