Παρασκευή 12 Μαρτίου 2021

Κ Υ Ν Α Ν Η Η άγνωστη αδερφή του Μεγα Αλεξάνδρου

 








Η Κυνάνη, ήταν κόρη του Φίλιππου Β’ της Μακεδονίας από την Ιλλύρια πριγκίπισσα Αυδάτη και ετεροθαλής αδερφή του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Την βρίσκουμε σε διαφορετικές αρχαίες πηγές με τα ονόματα Κυνάνη, Κύνα ή Κύννα. Η Αυδάτη, μητέρα της Κυνάνης, ήταν κόρη του Ιλλυριού Βασιλέα Βάρδυλι, του Ιλλυριού ηγέτη που νίκησε τον Περδίκκα Γ΄ της Μακεδονίας το 359 π.Χ. και έφερε στον θρόνο τον Φίλιππο Β΄.

Η κόρη του Φίλιππου, Κυνάνη, ήταν πριγκίπισσα της Μακεδονίας, μεγαλωμένη με στρατιωτική εκπαίδευση και μάλιστα πολέμησε γενναία στο πλευρό του πατέρα της Φιλίππου κατά την διάρκεια της εκστρατείας του στην Ιλλυρία. Ήταν εκείνη που σκότωσε στην μάχη την Καέρια, Ιλλυρή βασίλισσα, καθώς και σκότωσε μεγάλο αριθμό Ιλλυριών την στιγμή που υποχωρούσαν. Ο πατέρας της Φίλιππος πάντρεψε την κόρη του Κυνάνη με τον ανιψιό του Αμύντα, γιό του Περδίκκα στον οποίο η Κυνάνη χάρισε μια κόρη, την Ανταία.

Ο Αμύντας ήταν ο νόμιμος διάδοχος του Μακεδονικού θρόνου, έχοντας σαν επίτροπο του τον Φίλιππο, αλλά μεταγενέστερα ο Φίλιππος αντικατέστησε τον Αμύντα σαν βασιλιά. Μετέπειτα, και κατόπιν της ανόδου του Αλέξανδρου Γ΄ στον θρόνο της Μακεδονίας, λέγεται ότι ο Αμύντας προέβαλε αξιώσεις για τον θρόνο με συνέπεια την εκτέλεση του από τον Αλέξανδρο το 336 π.Χ..

Μετά τον θάνατο του συζύγου της, η Κυνάνη παρέμεινε στη Μακεδονία, μεγαλώνοντας την κόρη της Ανταία και δίνοντας της παρόμοια στρατιωτική εκπαίδευση με την δική της. Στα επακόλουθα του θανάτου του αδερφού της Αλέξανδρου, η Κυνάνη σχεδίασε να παντρέψει την κόρη της Ανταία με τον Φίλιππο Γ΄ Αρριδαίο, τον περιορισμένο πνευματικά, ετεροθαλή αδερφό του Αλέξανδρου που είχε επιλεγεί σαν Βασιλέας το 323 π.Χ..

Οδηγώντας στρατό και συνοδευόμενη από την κόρη της, η Κυνάνη κατευθύνθηκε προς την Ασία αλλά ο Περδίκκας, φοβούμενος, διέταξε τον αδερφό του Αλκέτα να τις σταματήσει παίρνοντας τους τις ζωές. Το σχέδιο, στην ουσία, πέτυχε κατά το ήμισυ, αλλά το αποτέλεσμα ήταν το χειρότερο δυνατό τόσο για τη θέση του επίτροπου όσο και για την υστεροφημία του. Ο Αλκέτας με τους στρατιώτες του αρχικά επιτέθηκε στις δυό πριγκήπισσες και την συνοδεία τους, με αποτέλεσμα τον θάνατο της Κυνάνης.

Ο στρατός του Αλκέτα μόλις αντιλήφθηκε ότι η αδερφή του Αλέξανδρου κείτονταν νεκρή, απαίτησε η Ανταία, που αργότερα μετονομάστηκε σε Ευρυδίκη, να παντρευτεί τον Φίλιππο Αρριδαίο. Υπήρχε έντονη η υπόνοια επανάστασης και ο Περδίκκας δεν είχε άλλη επιλογή παρά μόνο να συμφωνήσει με το αίτημά τους.

Χρόνια αργότερα ο Κάσσανδρος της Μακεδονίας μετάφερε τα οστά της Κυνάνης και της κόρης της Ανταίας Ευρυδίκης στις Αιγές, στους βασιλικούς μακεδονικούς τάφους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: