Κυριακή 3 Ιανουαρίου 2021

Το μαύρο φονταμενταλιστικό Ισλάμ δολοφονεί μαζικά χριστιανούς - Μην παίζετε με τις ιθαγένειες. Σοβαρευθείτε

 








Λυκοκάπης Γιώργος

 Την ευθύνη για την φρικτή σφαγή 11 χριστιανών σε χωριό της Νιγηρίας, που πραγματοποιήθηκε

παραμονή Χριστουγέννων, ανέλαβε η τζιχαντιστική οργάνωση Μπόκο Χαράμ, με σχετικό βίντεο που έφερε στην δημοσιότητα. Στο βίντεο μιλάει και ο ιερέας του χωριού που απήχθη από την οργάνωση και πλέον η τύχη του αγνοείται. Υπάρχουν βάσιμοι φόβοι πως θα εκτελεστεί από τους απαγωγείς του.


Αν και δήλωσε πίστη στο Ισλαμικό Κράτος το 2015, η Μπόκο Χαράμ έχει ιστορικό βίας στην Νιγηρία, ήδη από την αιματηρή εξέγερση που υποκίνησε στις αρχές του 2000, επιδιώκοντας την επιβολή ισλαμικού χαλιφάτου στην χώρα. Η βία της οργάνωσης δεν περιορίζεται στους χριστιανούς, που σχεδόν αποτελούν το ήμισυ του πληθυσμού της αφρικανικής χώρας. Λίγο μετά την σφαγή των χριστιανών, μαχητές της Μπόκο Χαράμ απήγαγαν 40 υλοτόμους, τρεις εκ των οποίων αργότερα βρέθηκαν νεκροί.


Η Μπόκο Χαράμ επιτίθεται συχνά στους υλοτόμους και τους αγρότες, τους οποίους κατηγορεί ότι λειτουργούν ως πληροφοριοδότες του στρατού και των πολιτοφυλάκων που έχει συγκροτήσει η νιγηριανή κυβέρνηση. Αυτές οι πολιτοφυλακές συνεργάζονταν μέχρι πρότινος με την διαβόητη ειδική μονάδα της νιγηριανής αστυνομίας SARS, την "Ειδική Διμοιρία κατά των Κλοπών", την οποία η νιγηριανή κυβέρνηση υποχρεώθηκε να διαλύσει τον περασμένο Οκτώβριο, έπειτα από την λαϊκή οργή που προκάλεσαν οι βίαιες πρακτικές της.


Οι χριστιανοί έχουν βρεθεί στο μέσο αυτής της πολυετούς και αιματηρής αντιπαράθεσης. Σύμφωνα με πολλούς διεθνείς αναλυτές αντιμετωπίζουν μία «σιωπηλή γενοκτονία». Μάλιστα δεν απειλούνται μόνο από την Μπόκο Χαράμ, αλλά και από τις επιθέσεις άλλων παραστρατιωτικών ομάδων που "προστατεύονται" από τον στρατό, ειδικά αυτών που συγκροτούν οι μουσουλμάνοι βοσκοί της φυλής Φουλάνι, η αγριότητα των οποίων ξεπερνά ακόμα και τις επιθέσεις των μαχητών της τζιχαντιστικής οργάνωσης!


«Γιατί σκοτώνετε τους χριστιανούς»;

Κατά την πρώτη του συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογο του το 2018, ο πρόεδρος της Νιγηρίας Μουχάμαντ Μπουχάρι δήλωσε πως "πάγωσε" όταν ο Τραμπ του έθεσε το ερώτημα: «γιατί σκοτώνετε τους χριστιανούς»; Ο Νιγηριανός πρόεδρος υποστήριξε στον Αμερικανό ομόλογο του ότι αυτές οι σφαγές δεν σχετίζονται με θρησκευτικά κίνητρα, αλλά με πολυετείς αντιπαραθέσεις μουσουλμάνων κτηνοτρόφων και χριστιανών αγροτών, που έχουν παράδοση στην Νιγηρία.


Όμως, σύμφωνα με την Χριστιανική Ένωση της Νιγηρίας, αυτό είναι η πάγια πρακτική του προέδρου Μπουχάρι: να υποβαθμίζει τις σφαγές των χριστιανών, την στιγμή που από την εκλογή του το 2015, τα αποσπάσματα-θανάτου των Φουλάνι έχουν σφαγιάσει τους διπλάσιους χριστιανούς από την Μπόκο Χαράμ! Σύμφωνα με τον Νιγηριανό επίσκοπο Matthew Ishaya Audu, ο πρόεδρος καλύπτει τις δολοφονικές ομάδες «γιατί και ο ίδιος ανήκει στην φυλή των Φουλάνι».


Στην Νιγηρία η αφρικανική παράδοση των φυλετικών συγκρούσεων, αρκεί να θυμηθούμε την γενοκτονία των Τούτσι από τους Χούτου στην Ρουάντα και τις πρόσφατες συγκρούσεις στην επαρχία Τιγκρέ στην Αιθιοπία, συναντά τον θρησκευτικό πόλεμο που έχει κηρύξει το εξτρεμιστικό σουνιτικό Ισλάμ εις βάρος της χριστιανικής παρουσίας στην Μέση Ανατολή και την Αφρική.


Αν και η προπαγάνδα των ισλαμιστών παρουσιάζει τους χριστιανούς ως υποχείρια της «άπιστης και αποικιοκρατικής» Δύση, εντούτοις οι αιματηρές διώξεις των χριστιανών στην Νιγηρία συναντούν μάλλον την αδιαφορία των δυτικών κυβερνήσεων. Στην πραγματικότητα, η Δύση προτιμά να αγνοεί τις αιτιάσεις των χριστιανών της Νιγηρίας, ότι η θρησκευτική βία είναι στην ατζέντα του ίδιου του προέδρου Μπουχάρι, ο οποίος να σημειώσουμε πως είναι γνωστός "θαυμαστής" του Τούρκου προέδρου Ερντογάν.


"Αχτίδα" ελπίδας το Σουδάν

Η Αφρική είναι μία ήπειρος όπου οι χριστιανικές κοινότητες είναι πολυάριθμες, σε χώρες όπως η Τανζανία, το Κονγκό, η Κένυα και η Ουγκάντα. Η βία εις βάρος των χριστιανών δεν σχετίζεται αποκλειστικά με την δράση ισλαμικών ομάδων που εμπνέονται από την Αλ Κάιντα ή το Ισλαμικό Κράτος τελευταία, όπως συμβαίνει στην Σομαλία. Η ολιγάριθμη μειονότητα των χριστιανών στην Σομαλία, η οποία αντιστοιχεί μόλις στο 0,01 του συνολικού πληθυσμού, είναι στο στόχαστρο της τζιχαντιστικής οργάνωσης Αλ-Σαμπάμπ.


Οι μερικές εκατοντάδες χριστιανοί ζουν υπό καθεστώς τρόμου και αδυνατούν να τελέσουν τα στοιχειώδη θρησκευτικά τους καθήκοντα, υπό τον φόβο των επιθέσεων της Αλ-Σαμπάμπ, που έχει εντείνει την τρομοκρατική της δράση το τελευταίο διάστημα. Στην Νιγηρία φαίνεται πως οι διώξεις των χριστιανών αποτελούν κεντρική επιλογή του καθεστώτος, όπως συνέβαινε παλαιότερα στο Σουδάν.


Οι χριστιανοί ήταν θύματα αιματηρών διώξεων από το αιμοσταγές καθεστώς του Ομάρ Μπασίρ, που επεδίωκε την βίαιη ισλαμοποίηση της χώρας, με την συμμαχία της Μουσουλμανικής Αδελφότητας. Η ανατροπή του Μπασίρ από τον στρατό τον Απρίλιο του 2019, αποτέλεσε το έναυσμα για μία σειρά ιστορικών εξελίξεων, σε μία χώρα που αποτελεί την "γέφυρα" του αραβικού κόσμου με την Αφρική, όπως και η Λιβύη.


Το Σουδάν δίνει οριστικό τέλος στο "πραιτωριανό ισλαμικό κράτος" του Μπασίρ, υπογράφοντας μία ιστορική συμφωνία εξομάλυνσης με το Ισραήλ και τερματίζοντας την ισλαμική νομοθεσία που ίσχυε από το 1989 στο σύνταγμα της χώρας, μία εξέλιξη που όλες οι χριστιανικές κοινότητες του Σουδάν χαιρέτισαν ως «ιστορική». Αν στο Σουδάν οι χριστιανοί ελπίζουν, στην Νιγηρία φοβούνται, περιμένοντας απάντηση στο, μάλλον ρητορική, ερώτημα που έθεσε η Χριστιανική Ένωση της χώρας: «πως γίνεται η κυβέρνηση να ισχυρίζεται ότι οι δολοφονίες δεν έχουν θρησκευτικό υπόβαθρο και οι ομάδες των Φουλάνι να σκοτώνουν κυρίως χριστιανούς»;

https://slpress.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: