Στην εκπνοή του 2020 προστίθενται συνεχώς καινούργια πωλητήρια – Πωλούνται με τον εξοπλισμό τους όσο – όσο, χωρίς όμως αποτέλεσμα.
Καθημερινά, πλέον, προστίθενται, ιδιαίτερα τον τελευταίο μήνα, επιχειρήσεις στη Θεσσαλονίκη που βάζουν πωλητήριο. Ο κορωνοϊός έχει αποτελέσει την ταφόπλακα για εκατοντάδες επιχειρήσεις στην πόλη με αποτέλεσμα να πωλούνται σε εξευτελιστικές τιμές με όλο τους τον εξοπλισμό, συχνά χωρίς καμία ανταπόκριση.
Όπως λένε γνώστες της αγοράς τα πωλητήρια επιχειρήσεων, λίγο πριν την εκπνοή του 2020 αυξάνονται με μαθηματική ακρίβεια και δυστυχώς, όπως λένε χαρακτηριστικά, είναι μόνον η αρχή. Την ίδια ώρα άξιο απορίας, είναι με τη ρευστότητα και την ανασφάλεια που επικρατεί στην αγορά, λόγω του κορωνοϊού, αν θα υπάρξουν…ριψοκίνδυνοι αγοραστές.
Οι ιστοσελίδες μεσιτικών γραφείων, αλλά και δημοφιλούς πλατφόρμας αναζήτησης ακινήτων, που συγκεντρώνει αγγελίες από πολλά μεσιτικά γραφεία της Θεσσαλονίκης έχουν γεμίσει με πωλητήρια επιχειρήσεων, που μετά και το δεύτερο lockdown, αναζητούν σανίδα σωτηρίας, με αβέβαιο αποτέλεσμα.
Στους …συνήθεις υπόπτους που προέρχονται από το χώρο της εστίασης – ενός κλάδου που φαίνεται να έχει πληγεί ανεπανόρθωτα από την πανδημία – αρχίζουν να προστίθενται γυμναστήρια, κομμωτήρια, επιχειρήσεις με χρώματα και σιδερικά, πρακτορεία ΠΡΟΠΟ, κρεοπωλεία, κέντρα αισθητικής, βιβλιοπωλεία, ακόμη και εργαστήρια για τατουάζ.
Ο Covid-19 δεν κάνει εξαιρέσεις, αντιθέτως χτυπά όλο το φάσμα του εμπορίου και της παροχής υπηρεσιών με τους επιχειρηματίες να σπεύδουν να κατεβάσουν ρολά πριν το τέλος του έτους, προκειμένου να μην επωμιστούν τα όποια έξοδα και φορολογικές επιβαρύνσεις που θα τους φέρει η καινούργια χρονιά.
Οι τιμές πώλησης διαμορφώνονται από το είδος της επιχείρησης, το τι προσφέρει, την περιοχή στην οποία βρίσκεται και προπάντων από το πόσο πιεσμένοι οικονομικά είναι οι επιχειρηματίες που τις βγάζουν στο σφυρί.
Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις μεζεδοπωλείου στα Λαδάδικα που πωλείται προς 12.000 ευρώ, γυμναστηρίου στην περιοχή της Μπότσαρη προς 18.000 ευρώ, καφέ – μπαρ στο Ιπποκράτειο αντί του ποσού των 15.000 ευρώ, βιβλιοπωλείου στην Κάτω Τούμπα προς 8.500 ευρώ, κομμωτηρίου στη Χαριλάου προς 6.000 ευρώ. Στις περιπτώσεις, μάλιστα που το ενοίκιο είναι χαμηλό ο ενδιαφερόμενος πωλητής – επιχειρηματίας ενημερώνει, εκ των προτέρων, τον εν δυνάμει αγοραστή της επιχείρησης.
Τα παραπάνω ποσά πώλησης δεν αποτελούν τον κανόνα καθώς αναμφίβολα, υπάρχουν και επιχειρήσεις που πωλούνται σε σημαντικά υψηλότερα ποσά.
Πού εντοπίζονται οι προς πώληση επιχειρήσεις
Οι επιχειρήσεις που βγαίνουν προς πώληση βρίσκονται σε μία ακτίνα από την οδό Εθνικής Αμύνης μέχρι τα Λαδάδικα, αλλά στα ανατολικά και δυτικά της Θεσσαλονίκης. Η κατάσταση γίνεται εντονότερη όταν πρόκειται για καταστήματα σε περιφερειακούς δήμους της Θεσσαλονίκης. Οι περισσότεροι επιχειρηματίες που αναζητούν αγοραστές είναι εξαιτίας της δικής τους αδυναμίας να κρατήσουν την επιχείρησή τους, ωστόσο υπάρχουν και κάποιες περιπτώσεις που αφορούν συνταξιοδότηση, ασθένεια, ή αλλαγή τόπου διαμονής
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου