Σύμφωνα με Τα Νέα, η ανάσα που έδωσε η συμφωνία ώστε οι 2.000 απολύσεις να γίνουν τον Σεπτέμβριο αντί του τρέχοντος μήνα -όπως αποτυπώθηκε και στην έκθεση της Κομισιόν- εξανεμίζεται μπροστά στον κίνδυνο να μην υπάρχουν αξιόπιστα στοιχεία για την πορεία της διαθεσιμότητας στο νέο ραντεβού με τους επικεφαλής της τρόικας.
Στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο καθίσταται σαφές ότι ο στόχος είναι 12.500 υπάλληλοι να έχουν υπαχθεί στο σχέδιο κινητικότητας μέσα στο δεύτερο τρίμηνο του 2013 και διευκρινίζεται ρητά με ποιον τρόπο θεωρεί η τρόικα πως στο πλαίσιο της αξιολόγησης της θα προσδιορίζεται η επίτευξη του στόχου.
«Υπαγωγή στο σχέδιο κινητικότητας υπάρχει όταν οι αποδοχές του υπαλλήλου μειώνονται στο 75% του μισθού του στην περίπτωση της "διαθεσιμότητας" ή στο ένα τρίτο του μισθού στην περίπτωση της "αυτοδίκαιης αργίας". Δεν περιλαμβάνει υπαλλήλους που απασχολούνται σε φορείς υπό ιδιωτικοποίηση ή σε εκείνους οι οποίοι βρίσκονται σε διαδικασία αναδιάρθρωσης ενόψει ιδιωτικοποίησης», αναφέρεται στο κείμενο.
Ωστόσο από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης επιμένουν να δίνουν άλλο στίγμα. «Η δέσμευση αφορά το να έχει ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός για τη διαθεσιμότητα 12.500 υπαλλήλων και όχι κατ' ανάγκη να έχουν τεθεί αυτοί στο καθεστώς διαθεσιμότητας», αναφέρουν κύκλοι του υπουργείου.
Διαφορετική είναι πάντως η εκτίμηση στελεχών του Δημοσίου, τα οποία διαβλέπουν πως για άλλη μία φορά η κυβέρνηση θα βρεθεί εκτεθειμένη και θα απαιτηθούν μαραθώνιες διαβουλεύσεις με την τρόικα ώστε να καμφθούν οι αντιδράσεις - δεδομένου ότι, όπως αναφέρουν, αν δεν δει δείγματα γραφής για τη διαθεσιμότητα και τη γενικότερη αναδιάρθρωση των δημοσίων υπηρεσιών, θα επαναφέρει το χαρτί των άμεσων απολύσεων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου